Dårligste måling i seks år: Liberal Alliance næsten halveret

LA ærgrer sig over lav opbakning. Enhedslisten får bedste måling siden valget.

Liberal Alliance får vælgerhug i en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Liberal Alliance har mistet næsten hver anden vælger siden sidste folketingsvalg.

Partiet får i en ny Epinion-måling kun 3,9 procent af stemmerne. En markant tilbagegang siden seneste folketingsvalg i 2015, hvor 7,5 procent af vælgerne satte kryds ved partiet.

I sidste måned stod Liberal Alliance til 5,3 procent hos meningsmålingsinstituttet Epinion.

Vælgeropbakningen til Liberal Alliance på 3,9 procent er den ringeste, partiet har haft i seks år hos Epinion. Man skal således helt tilbage til august 2012 for at finde en Epinion-måling, hvor færre vælgere har bakket op om partileder Anders Samuelsen og co.

Dengang stod LA til 3,7 procent.

Den aktuelle måling er kedelig læsning, siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).

- Det er klart, at jeg synes, at tallet burde være højere. Vis mig et politisk parti, som ikke synes, at de nærmest skal have 100 procent i vælgeropbakning. Sådan vil man altid have det, og sådan har jeg det også, siger Christina Egelund.

Samlet set holder partierne i rød blok føringen foran blå blok med 51 procent af stemmerne mod 49 procent. Se målingen for alle partier i grafikken i bunden af denne artikel.

Ryster ikke på hånden

Liberal Alliances nedtur i målingerne tog for alvor fart, efter at VLAK-regeringen i august 2017 endegyldigt opgav ambitionerne om at sænke topskatten – en mærkesag for LA.

Allerede i Epinion-målingen i september 2017 tog partiet således et dyk fra 6,9 procent måneden forinden til 4,8 procent. Og i dag står Liberal Alliance altså til blot 3,9 procent af stemmerne.

Politisk ordfører Christina Egelund vil ikke udpege en særlig årsag til den lave opbakning.

- Nu er jeg ikke valgforsker, så det tør jeg næsten ikke spå om. Men jeg ved, at vi kæmper benhårdt for at trække både Danmark og regeringen i en mere liberal retning og levere en masse konkrete resultater. Det vil vi blive ved med, siger hun.

Kan det hænge sammen med den manglende skatteaftale, som I måtte opgive i starten af året?

- Jeg tror da, at der er mange borgerlig-liberale vælgere, som er skuffede over, at det ikke er lykkedes at sænke skatten mere, end det er, for det er dog lykkedes at indgå aftaler om at sænke skatten en del, siger Christina Egelund.

- Men hvis man sidder med den skuffelse og synes, at skatten skal længere ned, så skal man jo give os et styrket mandat, siger hun.

Det er jeres dårligste måling siden 2012. Hvad skal der til for at vende det?

- Jeg tror dels, at vi skal fortsætte det gode arbejde, vi laver nu, med at skaffe konkrete, liberale resultater for Danmark hver eneste dag. Og måske også være lidt tydeligere i at forklare om de positive resultater, vi rent faktisk får hjem.

Kan det få jer til at ryste på hånden i forhold til regeringssamarbejdet, når I ser, hvordan vælgerne straffer jer?

- Nej, jeg ryster ikke nogen steder. Jeg går på arbejde hver dag for at skaffe konkrete resultater, og det gør vi bedst i regering, siger Christina Egelund.

Bedste Ø-måling siden valget

Mens den aktuelle Epinion-måling er Liberal Alliances dårligste siden 2012, kan man ude på venstrefløjen notere sig den bedste af slagsen siden 2014.

Enhedslisten står i dag til 10,8 procent af stemmerne, hvilket er tre procentpoint højere end resultatet ved folketingsvalget i 2015. Det glæder erhvervsordfører Pelle Dragsted (Ø).

- Nu skal man være forsigtig, for det er jo kun en måling, men jeg er selvfølgelig altid glad for en måling, der viser, at der er flere danskere, som har fået tillid til os og vil give os deres stemme, siger Pelle Dragsted.

Han vurderer, at de aktuelle overenskomstforhandlinger på det offentlige område og den lurende storkonflikt er en af hovedårsagerne til Enhedslistens fremgang.

- Enhedslisten har historisk været meget optaget af, at de ansatte i vores velfærdssystem skal have ordentlige løn- og arbejdsforhold, siger Pelle Dragsted.

- Vi er meget klare på, at nu hvor det går fremad med økonomien, så skal det også kunne mærkes hos dem, som arbejder i vores børnehaver, sygehuse og andre steder. De har holdt igen. Nu går det fremad, og det skal de også kunne mærke, siger han.