To dage før formandsvalg fyger anklagerne mellem Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard

DF’s afgående formand opfordrer Pia Kjærsgaard til genoverveje ønske om at sidde i ledelsen i partiet.

Der er kold luft mellem partistifter og værdiordfører Pia Kjærsgaard på den ene side og afgående formand Kristian Thulesen Dahl på den anden. Om to dage vælger Dansk Folkeparti sin nye formand. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix Denmark)

To dage før Dansk Folkeparti vælger sin nye formand, forsøger en række af partiets markante profiler nu at mane til ro og orden i partiet.

Men opfordringerne til trods sender de selvsamme profiler også en række markante bredsider mod hinanden.

Afgående formand Kristian Thulesen Dahl vil have partistifter Pia Kjærsgaard til at blande sig mindre i ledelsen af partiet. Omvendt mener hun, at han har forsømt at skabe ro i partiet under formandsvalgkampen.

Vi begynder med Kristian Thulesen Dahl, der nu beder Pia Kjærsgaard om ikke at være en del af den nye ledelse i partiet. For det er en forudsætning for at få skabt ro i Dansk Folkeparti, at hun ikke blander sig, siger han.

- Hvis vi i virkeligheden har den tro, at vi kan træde tilbage som formænd, men alligevel skal være dem, der skal lede partiet, så duer det ikke. Så forstyrrer vi det for de andre, som skal kunne tage ledelsen af partiet, siger han i P1-programmet Ugens Gæst.

- Derfor appellerer jeg jo til, at hun også genovervejer den beslutning, hun har truffet om, at hvis Morten (Messerschmidt, red.) bliver formand, så vil søge ind i ledelsen af partiet igen for at styre partiet. Det tror jeg hverken Pia eller jeg skal.

Pia Kjærsgaard krævede Martin Henriksen fyret

Har det været et problem for dig?

- Nej, det har været en dans på roser hele vejen igennem, siger han ironisk og småklukker over telefonforbindelsen til P1-studiet, før han uddyber:

- Det har været en Pia, der ikke har været parat til at slippe tøjlerne. Det har vi jo også set med Martin Henriksens fyring i efteråret, siger han.

Kristian Thulesen Dahl

Formelt var Kristian Thulesen Dahl selv med til at træffe beslutningen om at fyre Martin Henriksen. Men det skete efter, at blandt andet Pia Kjærsgaard havde krævet Martin Henriksen ’ud af Christiansborg’.

- Jeg var meget påvirket af - i forhold til valgkampen - om det var et nødvendigt skridt for at sikre, at Pia også syntes, at det kørte, som det skulle, så hun også holdt sig i ro. På den måde spillede Pia en rolle i fyringen af Martin Henriksen i efteråret, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl forlader partiets gruppemøde den 17. november 2021. Her har han netop fortalt gruppen, at han vil stoppe som formand for Dansk Folkeparti. Beslutningen kommer efter et kommunalvalg, hvor partiet har fået en kæmpe vælgerlussing. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Pia K ønskede plads i ledelsen

Thulesen Dahls opfordring til Pia Kjærsgaard kommer efter, at hun ellers har udtrykt et ønske om at indtræde i ledelsen af Dansk Folkeparti, såfremt Morten Messerschmidt bliver valgt som ny formand for partiet.

For et par uger siden sagde Pia Kjærsgaard i et interview med avisen Berlingske, at hun peger på Morten Messerschmidt som ny formand, og at hun ser sig selv i en kommende ledelse sammen med ham. Morten Messerschmidt har svaret, at det er en yderst god idé.

- Jeg vil gerne være den, der skal holde styr på tingene, for det tror jeg, folk savner. Den topstyring, vi tidligere har brystet os af, skal tilbage, så vi forhindrer, at tingene eksploderer, sagde Pia Kjærsgaard.

Men direkte adspurgt til opfordringen fra Thulesen Dahl er tonen nu en anden fra Pia Kjærsgaard.

- Jeg gør gerne det, at jeg ikke opstiller til gruppebestyrelsen, hvis de medlemmer - og det er indtil videre Liselott Blixt, Bent Bøgsted og Marie Krarup - trækker deres trusler tilbage om at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt bliver valgt, siger hun.

Pia Kjærsgaard mener, at Kristian Thulesen Dahl har forsømt sit ansvar for at få skabt ro i det parti, som hun har stiftet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Kristians ansvar

Men tonen ændrer sig, da DR spørger Pia Kjærsgaard til udtalelserne fra Kristian Thulesen Dahl her til morgen. For hun er ikke tilfreds med den måde, som den afgående formand har håndteret valgkampen mellem formandskandidaterne på, siger hun.

- Jeg synes, at Kristian er forpligtet til at få gruppen på plads. Han er stadig formand indtil på søndag. Han lovede, da han gik af sådan fuldstændig uventet, at det ville ske med ro og værdighed. Det har været en beskidt valgkamp, og der er indtil videre tre folketingsmedlemmer, der truer med at gå, hvis de - i deres øjne - får en forkert partiformand på søndag, og det mener jeg er uacceptabelt.

Hvad er det Kristian Thulesen Dahl har forsømt?

- Jeg synes, at han for langt tid siden virkelig burde have forsøgt at få ro på alt det her. Det her har været meget, meget ubehageligt for os alle sammen. Specielt for baglandet, der gør sit bedste og ikke fatter, at specielt folketingsgruppen i øjeblikket skændes meget.

- Jeg kan bare love, at uanset hvem der bliver formand, er jeg stadig i Dansk Folkeparti. Jeg bliver ikke løsgænger eller noget som helst

Siden rekordvalget i 2015 er opbakningen til Dansk Folkeparti faldet drastisk. Se udviklingen herunder. Artiklen fortsætter efter grafen.

Espersen: Ingen af dem skal være i ledelsen

Den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at man som tidligere formand selvfølgelig skal stille sig til rådighed med sin erfaring, hvis den nye ledelse har brug for den. Men at man ikke skal blande sig unødigt.

- Vi skal acceptere, at rollen som eksformand er, at man bliver spurgt, hvis der er nogen, der har brug for en. Ikke at man selv træder til, siger han.

Også en anden markant DF-profil i skikkelse af udenrigs- og forsvarsordfører Søren Espersen efterlyser ro i partiet.

- Der har været to fraktioner i Dansk Folkeparti. Den ene er groft sag med Martin (Henriksen, red.), den anden med Morten (Messerschmidt, red.). Det vil også række ind over det formandsvalg, der kommer.

- Det vil jeg ikke acceptere fortsætter. Så uanset hvem der bliver leder af partiet på søndag, så har han en forbandet pligt til at sørge for, at der sker forsoning, og at de to parter arbejder sammen - også i partiets ledelse, siger Søren Espersen.

Adspurgt til de tidligere formænd, Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl, lyder svaret ganske klart:

- De skal ikke ind og have ledende poster. De skal holde sig i baggrunden. Det skal man gøre, når man er tidligere leder og så lade den nye formand få råderum og mulighed for at arbejde videre.

Dansk Folkeparti finder som tidligere nævnt sin nye formand på søndag, hvor de 957 delegerede skal vælge mellem tre kandidater: Næstformand Morten Messerschmidt, hoved- og kommunalbestyrelsesmedlem Martin Henriksen og Merete Dea Larsen, der også er hoved- samt kommunalbestyrelsesmedlem for partiet.