Dagpenge: R er klar til at ændre genoptjeningsregler

De Radikale vil fastholde S og V i fælles dagpengereform, siger partiets leder til Jyllands-Posten.

Morten Østergaard (R) vil bevare den dagpengereform, som partiet stod bag i 2010 - og håber at kunne holde V og S fast på det samme. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De Radikale skyder det politiske efterår i gang med et forsøg på at fastholde Socialdemokraterne og Venstre-regeringen i en stram dagpengeløsning.

Partiet foreslår ifølge Jyllands-Posten en aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne og De Radikale.

Alle tre partier har tilsluttet sig retningslinjerne for den dagpengekommission, som SR-regeringen nedsatte. En afgørende forudsætning for kommissionens arbejde er, at reformen ikke må koste penge eller mindske arbejdsudbuddet.

- Vi tre partier udgør en ansvarlighedens akse, som jeg meget gerne ser bygge bro hen over midten i dansk politik. Og i forhold til dagpenge skal en reform ske inden for kommissoriets rammer, siger den radikale leder Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Radikale vil kigge på genoptjening

Et af de store kritikpunkter ved det nuværende system er genoptjeningsreglerne. Dem er Morten Østergaard villig til at kigge på, så eksempelvis kortere ansættelser og vikariater blive mere attraktive.

- Hvis balancen er den samme, giver det god mening, siger han.

Socialdemokraterne vil afvente kommissionens rapport, før partiet udtaler sig, mens Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, gør det klart, at partiet håber på en så bred aftale som muligt.

- Man skal være forsigtig med at male sig ind i et hjørne med S og R, før dagpengekommissionen har præsenteret sine anbefalinger, siger han.

Dagpengekommissionen med den tidligere økonomiske vismand Nina Smith i spidsen ventes inden længe at komme med forslag til et nyt dagpengesystem.

/ritzau/