Dan Jørgensen kan ikke svare på, hvordan en flygtningelandsby ser ud

V har undladt at fremskaffe information, så derfor kan S ikke svare på spørgsmål om flygtningelandsbyer.

Dan Jørgensen (S) kan ikke svare på mange spørgsmål om de flygtningelandsbyer, som Socialdemokraterne nu støtter.

Venstre gik hårdt til Socialdemokraterne under dagens debat om de såkaldte flygtningelandsbyer, som Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Konservative støtter.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) bad udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) om at redegøre for, hvad Socialdemokraterne forestiller sig, at en såkaldt flygtningelandsby er.

- Hvem skal bygge de her landsbyer?

- Hvor skal de her landsbyer ligge henne?

- Hvem skal drive dem?

- Skal der være skoler?

- Hvem skal drive skolerne?

- Skal der være sygehuse, lægehuse, og hvem skal drive dem?

- Skal man kunne arbejde?

- Skal der være hegn om?

- Skal man kunne færdes ud og ind?

- Er der tale om en lejr eller en landsby?

- Og jeg er med på, at ordføreren ikke kan huske alle de her spørgsmål. Det var blot for at give lidt inspiration til, hvordan forestiller S sig at en sådan landsby ser ud, lød bygen af spørgsmål fra Jakob Ellemann-Jensen til Socialdemokraterne.

Men det var ikke spørgsmål, som Dan Jørgensen kunne svare på.

- Jeg har ikke nogen problemer med at huske ordførerens spørgsmål. Når jeg ikke kan svare på dem, så skyldes det ikke min dårlige hukommelse. Så skyldes det, at regeringen ikke har været sin opgave voksen, lød det fra Dan Jørgensen.

- Hvis regeringen, da vi for flere måneder tilbage påpegede det her behov, havde taget sin opgave alvorlig og var gået i gang med at tilvejebringe et beslutningsgrundlag, så kunne vi have substansbehandlet det her nu. Så kunne vi have været i gang med at behandle et lovforslag i stedet for via en hasteforespørgsel at tvinge regeringen til at tilvejebringe de mest elementære data, som selvfølgelig er nødvendige for at kunne svare på de ellers udmærkede spørgsmål, som hr. Jakob Ellemann-Jensen fremlægger her.

Se debatten her

Men det svar fik ikke Jakob Ellemann-Jensen til at stoppe.

- Man har med andre ord ikke rigtig gjort sig nogen tanker om, hvad det egentlig er, man vil, eller hvad man forestiller sig, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg synes, det her er en meget alvorlig situation, så skal jeg tage det som udtryk for, at det bare er sådan lidt drilleri fra ordførerens side mod regeringen, eller har man noget som helst substans i sin forestilling om, hvad en flygtningelandsby er. Bare en lille flig. Hvad forestiller hr. Dan Jørgensen sig, fortsatte Venstre-ordføreren.

Men der kom stadig ikke noget svar fra Dan Jørgensen.

- Jeg må sige, at det klinger en anelse hult, når ordføreren prøver at give indtryk af, at det her skulle handle om drilleri, sagde Dan Jørgensen.

- Vi har fremhævet det her behov i månedsvis, men i stedet for at have meget bastante holdninger til, hvor store de her landsbyer skal være, og præcis hvordan det skal foregå med skoler og muligheder for samarbejde med kommunerne, i stedet for at have ultimative krav om det, i stedet for at lukke debatten der, så har vi sagt til regeringen: ”Kom nu med på banen. Det er jer, der har regeringsmagten. Hvis I ikke vil have den længere, så overgiv den til os. Vi vil gerne have den. Vi skal nok fremlægge sådan et forslag."

- Det er da nødvendigt at have et beslutningsgrundlag, så vi ved, hvad økonomien er, og så vi kan forhandle med kommunerne om at gøre det ordentligt. Og det er det, vi nu tvinger jer til at fremlægge i dag, lød det fra Dan Jørgensen.