Danfoss-direktør: Vi skal bruge energi på en smartere måde

Formanden for regeringens nye energikommission kalder det afgørende, at vores energisystemer bliver mere fleksible og intelligente.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og Danfoss-direktør Niels B. Christiansen. Sidstnævnte skal være formand for regeringens energikommission.

Den netop nedsatte energikommission vil arbejde med fokus på fleksible og intelligente energisystemer og digital forskning

Det fastslår kommissionens formand, Danfoss-direktør Niels B. Christiansen.

- Det er afgørende, at vi formår at integrere energiformer og udvikle det, vi kan kalde et fleksibelt og intelligent energisystem, hvor el-, gas- og fjernvarmesystemerne er koblet sammen, siger Niels B. Christiansen på et pressemøde.

På et spørgsmål om, hvordan den almindelige energiforbruger vil mærke udviklingen, når den periode udløber, svarer Danfoss-direktøren følgende:

- Jeg tror, vi kommer til at forbruge mere smart. Hvor bevidste vi vil være om det i 2029, eller om det simpelthen er teknologi, der hjælper til os at gøre det meget nemmere, er sværere at sige. Men der er ingen tvivl om, at vi skal i retning af at forbruge mere smart. Både på forbrugerniveau, men selvfølgelig også i hele vores energisystem, siger Niels B. Christiansen.

Håber på bred politisk aftale

Energikommissionen skal allerede om et år komme med sine bud på ”en omkostningseffektiv dansk energipolitik for perioden 2020-2030”, som det hedder i regeringens oplæg til kommissionen.

Derefter skal der forhandles om en ny energiaftale på Christiansborg, og her håber kommissionsformand Niels B. Christiansen, at politikerne vil fortsætte traditionen med aftaler henover midten som garanti for langtidsholdbare aftaler.

- Dansk energilovgivning er kendetegnet ved brede politiske forlig. Den brede opbakning har en lang historie helt tilbage til 1970’ernes oliekrise. De lange sigtelinjer, som tidligere energiforlig bygger på, er selve forudsætningen for succes, siger han.

Foruden en bedre integration af de forskellige energisystemer og smartere forbrug, vil kommissionen i høj grad fokusere på digital forskning indenfor energiområdet, siger den nye kommissionsformand.

Det vidner sammensætningen af den ni mand store kommissionen også om, siger formanden, og henviser til, at kommissionens medlemmer er en blanding af universitets- og erhvervsfolk.

En ny vej

Det viser ”en ny vej indenfor energi”, lyder det.

- En vej, hvor evnen til også at udnytte digitalisering er afgørende for konkurrenceevnen. Det er positivt. For i Danmark står vi i en position, hvor vi med de rette rammer virkelig har mulighed for at profitere på digitaliseringen, siger Niels B. Christiansen.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har i kommissoriet til Energikommissionen gjort det klart, at den nye kommission skal komme med ”anbefalinger og overvejelser” til politikerne på Christiansborg.

Konkrete forslag til eventuelle delmål efterlyses ikke, og kommissionen skal heller ikke beskæftige sig med ”spørgsmål på afgifts- og tilskudsområdet”.

Kommissionens endelige anbefalinger må desuden ikke koste samfundet penge.