Danish Crown får mange henvendelser: Frygter slagteriarbejdere bryder isolation

Danish Crown har nedsat særlig gruppe, der indskærper over for de ansatte, at de skal overholde regler om isolation.

Danish Crown lukkede slagteriet i Ringsted ned lørdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danish Crown har gennem de seneste uger fået mange henvendelser fra bekymrede borgere, som frygter, at slagteriets ansatte i Ringsted ikke overholder reglerne om isolation i forbindelse med corona.

- Siden starten af sidste uge har vi dagligt fået henvendelser fra folk i Ringsted og omegn, der er utrygge. De ringer og fortæller, at der er folk, der ikke overholder de her krav til selvisolation, siger pressechef i Danish Crown Jens Hansen.

I slutningen af juli begyndte coronasmitte at brede sig blandt de cirka 900 ansatte på slagteriet i Ringsted. Det startede med tre smittede, men tog hurtig fart. Omkring 150 medarbejdere er siden blevet testet positive for coronavirus.

Lørdag lukkede slagteriet ned, og alle medarbejdere fik besked på, at de skulle betragte sig selv som nære kontakter til smittede.

Det betyder, at de ansatte skal gå i selvisolation og ikke må forlade deres hjem. Som nær kontakt skal man testes to gange. Hvis den første prøve er negativ, er isolation ikke længere et krav, hvis man ikke har symptomer.

Støjberg vil stramme op

Spørgsmålet om at overholde isolation er blevet aktuel i forbindelse med de politiske forhandlinger om yderligere genåbning, som foregår i dag på Christiansborg.

Her har Venstres retsordfører, Inger Støjberg, luftet et forslag om at tage drastiske metoder i brug.

- Vi skal sikre, at mennesker i isolation rent faktisk opholder sig, hvor de angiver, så vi kan få brudt smittekæder. Ellers kunne man tvangsindlægge de her mennesker, så vi får dem isoleret og brudt smittekæder, siger hun.

Inger Støjberg før forhandlingerne på Christiansborg. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Og det er altså noget, der har fyldt i Ringsted og omegn den seneste tid. Ifølge Jens Hansen har Danish Crown fået 20 opkald, som han betegner som relativt konkrete.

- Når folk ringer, spørger vi, om de har et navn eller en adresse. Hvis de har det, ringer vi de her medarbejdere op og tager en snak med dem. Vi siger, at de skal huske at overholde de anvisninger, der er i forhold til at være i selvisolation, siger Jens Hansen.

Slagteriet har nu nedsat en gruppe til at håndtere problemet.

- Da der begyndte at være et større antal henvendelser, lavede vi en gruppe på slagteriet, som ringer til medarbejderne, når der kommer de her henvendelser, siger Jens Hansen.

Borgmester efterlyser redskaber

Også Ringsted kommune er blevet kontaktet af et ukendt antal borgere, som kan berette om slagteri-ansatte, der ikke har overholdt isolationen.

- Vi har også modtaget henvendelser i kommunen. Jeg tror, at der nogle gange er noget om snakken. Men der er også nogle gange, hvor der ikke er noget om snakken. Der er jo ingen, der kan se på et menneske – uanset om de taler polsk eller dansk – hvor de arbejder henne, siger borgmester i Ringsted, Henrik Hvidesteen (V), og nævner et konkret eksempel på en borger, der havde set en person, der var i selvisolation, sætte sig ind i en bil og køre væk.

- Det må man jo i udgangspunktet ikke, hvis man skal overholde selvisolationen. Men situationen med denne konkrete borger var, at han var blevet bedt om at hente en kammerat, som også skulle i selvisolation fordi han var konstateret smittet. Så i stedet for at kammeraten skulle tage kollektiv transport, hvor han kunne sprede smitten, så gav det godt mening, at han kørte med sin kammerat, der også var konstateret smittet. Og den slags kan man jo som borger eller nabo ikke vide på forhånd. Så jeg er ikke i tvivl om, at nogle af henvendelserne bygger på misforståelser, siger Henrik Hvidesteen, inden han tilføjer:

- Men jeg tror samtidig, at der er andre af henvendelserne, som har bund i virkeligheden. Og udfordringen er lidt, at hvis det er rigtigt, at der er nogle personer, som ikke har overholdt isolationen, så har vi på nuværende tidspunkt ikke nogle virkemidler som kan sikre, at selvisolationen bliver overholdt, siger borgmesteren, der nu efterlyser en politisk debat om, hvad myndighederne skal gøre i den slags situationer.

Danish Crown ønsker også politisk fokus på problemet.

- Det er helt okay, at politikerne overvejer, hvordan vi skal håndtere det her. Det er en træls situation at stå i som virksomhed. Vi føler et ansvar, men vi er ikke en myndighed. Hvis vi begyndte at køre ud for at kontrollere vores medarbejdere, så ville det mildt sagt få os til at se skidt ud som virksomhed. Så det er et spørgsmål om, hvad vi som samfund vil gøre i den her situation. For det er ikke kun et problem for Danish Crown, siger Jens Hansen.

Facebook
Twitter