Danmark får flere penge for nordiske studerende

Videnskabsministeren mødes i næste uge med nordiske kolleger for at hæve den økonomiske støtte, Danmark får for at optage nordiske studerende.

Sidste år gik 5569 nordiske studerende på en videregående uddannelse i Danmark, mens kun 604 danske studerende læste i de nordiske lande. Det er dyrt for Danmark, og derfor arbejder videnskabsminister Morten Østergaard (R) på at få hævet det kompensationsbeløb, der er en del af en aftale mellem de nordiske lande.

Sidste år gik der 5.569 nordiske studerende på danske videregående uddannelser. Og det er dyrt for Danmark, som til gengæld kun havde 604 studerende til at læse i nordiske lande i studieåret 2010/2011.

I næste uge mødes videnskabsminister Morten Østergaard (R) med sine nordiske kolleger for at indgå en aftale, der forhøjer det kompensationsbeløb, som de nordiske lande giver hinanden for at optage studerende fra de andre nordiske lande.

- Vi har gennem mange år haft et tæt samarbejde med de andre nordiske lande, som blandt andet betyder, at man kan tage uddannelser i hinandens lande. Det er klart, at den ubalance, der er her, er til økonomisk ugunst for Danmark. Men jeg er rigtig glad for, at vi for første gang i rigtig mange år har udsigt til at blive enige om at forhøje kompensationen til Danmark, siger Morten Østergaard til dr.dk.

Han vil endnu ikke kommentere på, hvad det konkret kommer til at betyde i kroner og ører.

Skæv fordeling af danske og nordiske studerende

Det er EU-regler, det gør, at danske uddannelsesinstitutioner skal optage studerende fra EU-lande på samme vilkår som danske studerende.

Herudover har de nordiske lande så indgået en frivillig aftale om at give kompensation til de lande, der tager imod langt flere studerende, end de sender ud.

Videnskabsminister Morten Østergaard mener, at Danmark skal tage det som et skulderklap, når så mange nordiske studerende vælger at læse her i landet.

- Danmark er et attraktivt studieland også for de skandinaviske unge. Og det skal vi glæde os over, for vores uddannelser har et rigtig godt brand. Derfor er det en anerkendelse af den høje kvalitet, vi har. Men jeg så selvfølgelig gerne, at flere danskere også benytter sig af det her, siger Morten Østergaard.

Nogle vil måske tænke, hvorfor vi i Danmark skal betale for, at en svensker kommer her og tager sin dyre lægeuddannelse for så at rejse hjem igen?

- Det er jo bare sådan, at når man samarbejder, som vi gør i de nordiske lande, så skal man ikke sidde og vende hver en krone. Så kommer vi ingen steder. Men derfor er jeg også rigtig glad for, at vi nu for første gang i lang får hævet kompensationsbeløbet, siger Morten Østergaard.

Fald i danske studerende til nordiske lande

De seneste 10 år er antallet af nordiske studerende, der tager en hel videregående uddannelse i Danmark, steget med 65 procent.

Omvendt er antallet af danske studerende, der tager en videregående uddannelse i nordiske lande, faldet med 31 procent.

Det fremgår af en række svar, som videnskabsminister Morten Østergaard (R) netop har sendt til Folketingets udvalg for videregående uddannelser.

Det er Venstres Mads Rørvig, der har stillet en række spørgsmål til ministeren for at få belyst, om Danmark i virkeligheden bare betaler for at eksempelvis norske og svenskere studerende kan få en dyr lægevidenskabelig uddannelse her i landet og så rejse hjem igen.

- Vi kan jo se, at det er en balance, som bliver mere og mere skæv. Derfor synes jeg, det er nødvendigt at kigge på, hvad det egentlig koster Danmark at have så mange nordiske studerende i forhold til, hvad vi selv sender ud, siger Mads Rørvig til dr.dk.

Facebook
Twitter