Danmark forbyder giftigt stof i sutteflasker

Plasticstoffet bisphenol-A forbydes i sutteflasker og anden mademballage. Forskere frygter, det kan skade indlæringsevnen.

Plasticstoffet bisphenol-A forbydes i sutteflasker og anden mademballage. Forskere frygter, det kan skade indlæringsevnen.

Som første EU-land forbyder Danmark nu plasticstoffet bisphenol-A i sutteflasker, tudkopper og anden mademballage til småbørn.

Forbuddet sker ud fra EU's forsigtighedsprincip, fordi stoffet mistænkes for at kunne skade nervesystem og adfærd hos børn fra nul til tre år.

Har været under pres

Regeringen har længe været under pres fra et flertal i Folketinget for at indføre forbuddet. Men ifølge fødevareminister Henrik Høegh kommer det nu, fordi DTU har afsluttet nogle omfattende rotteforsøg. Her siger de danske eksperter, at der ikke er klare beviser for en skadelig effekt.

- Men eksperterne siger også, at det nye studie rejser usikkerhed om selv små mængder bisphenol A har betydning for indlæringsevnen for nyfødte rotter. Den usikkerhed mener jeg bør komme forbrugerne til gode, udtaler Henrik Høegh.

Forbud er midlertidigt

Forbuddet er dog kun midlertidigt.

- Det vil gælde, indtil vi har nogle beviser for, at den her usikkerhed ikke er relevant, siger Henrik Høegh til DR Nyheder.

SF: En sejr for os

SF har kæmpet flere år for at få bisphenol A forbudt. Og derfor mener forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr, at fødevareministerens beslutning er en sejr for hendes parti.

- Det er dejligt, at regeringen er kommet på bedre tanker, siger hun.

Pia Olsen Dyhr regner med, at det danske forbud vil blive "løftestang for europæisk lovgivning".