Danmark forbyder hormonforstyrrende stoffer

Trods modstand fra EU indfører miljøminister Ida Auken nu et dansk forbud mod en række centrale ftalater

Men fra efteråret vil det være forbudt at bruge ftalater i Danmark - det siger miljøminister Ida Auken.

Miljøminister Ida Auken (SF) forbyder nu en række hormonforstyrrende stoffer - de såkaldte ftalater.

Det skriver Berlingske torsdag.

Ftalater er under mistanke for at skade menneskers sundhed - og de findes i en lang række plasticvarer, blandt andet legetøj, badeforhæng og tandbørster.

Men fra efteråret vil det være forbudt at bruge phtalater i Danmark.

Går imod EU-Kommissionen

- Jeg ønsker ikke at udsætte danske forbrugere for en unødvendig sundhedsrisiko. Der er meget tungtvejende tegn på at de her stoffer er hormonforstyrrende for mennesker, siger Ida Auken til Berlingske.

Men det kommende danske forbud går Ida Auken imod EU-Kommissionen, som ikke mener at Danmark kan indføre sine egne regler, før EU har afgjort, om ftalater skal forbydes i hele EU. Dermed risikerer Danmark at få en EU-sag på halsen.

- Men den trussel tager jeg med sindsro. Vi har gennem længere tid samlet skyts til en eventuel EU-sag og står dermed velforberedt, hvis det skulle komme så vidt. I øvrigt har jeg vanskeligt ved at forestille mig, at EU ikke ønsker at beskytte sine forbrugere, fortsætter ministeren.

Professor er positiv

Professor Niels Erik Skakkebæk fra Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet ser positivt på miljøministerens EU-enegang på området.

- Undersøgelser af tusindvis af unge danske mænd har vist, at sædkvaliteten er faldet ganske kraftigt siden Anden Verdenskrig. Man kan ikke direkte hævde, at det er ftalaternes skyld, men vi ved fra dyreforsøg, at stofferne har en hormonforstyrrende virkning, og vi ved, at de produceres i enorme mængder. På den baggrund virker et bredt forbud fornuftigt, siger han til Berlingske.