Danmark forhandler om splinternyt fængsel i Litauen til udvisningsdømte kriminelle

Danmark er i tæt dialog med Litauen om at bygge et nyt fængsel, kan DR Nyheder nu afsløre.

Lukiskiu-fængslet i Vilnius er byens største fængsel med 1.000 indsatte. Fængslet er dog nedslidt og lukkes efter planen til næste år. (Foto: © Eric Feferberg)

Et spritnyt fængsel uden for Litauens hovedstad, Vilnius, kan fremadrettet ende med at huse kriminelle udvisningsdømte, som har fået en dom i Danmark.

Således pågår der i øjeblikket forhandlinger om, hvad Danmark skal give til gengæld for at sende udvisningsdømte kriminelle i fængsel i det baltiske land.

Det bekræfter en lille håndfuld anonyme kilder uafhængigt af hinanden til DR Nyheder. Ingen af kilderne har ønsket at stå frem med navn, da man internt i regeringen frygter, at det kan skade forhandlingerne, hvis det kommer frem, at det er Litauen som har udvist "stor interesse" for en aftale, som det hedder i aftalen om finansloven.

Aftalen er som nævnt endnu ikke underskrevet, men forhandlingerne fremgår af finanslovsaftalen.

- Der skal hurtigst muligt og senest med udgangen af 2019 indgås en aftale med et partnerland om at etablere danske fængselspladser i udlandet, så udvisningsdømte kriminelle afsoner deres straf i udlandet frem for at belaste det danske fængselsvæsen og det danske samfund, lyder det videre i finanslovsløftet.

Forhandlingerne går blandt andet på, at Danmark skal være med til at finansiere etableringen af et nyt fængsel uden for hovedstaden Vilnius. Ud over Danmark forhandler flere andre europæiske lande også om at være med i projektet ifølge DR's oplysninger.

I det nye fængsel skal der både sidde litauiske statsborgere og udvisningsdømte kriminelle for de lande, som har en aftale med den litauiske stat. De litauiske statsborgere og de andre indsatte skal dog sidde hver for sig.

Udenlandske tremmer skal sende advarselssignal

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, går så langt som at sige, at der skal etableres "en fængselsinstitution i et af de baltiske lande". Samtidig tror han det er et vigtigt signal at sende til udenlandske kriminelle, hvis de kan ende bag udenlandske tremmer.

- Jeg er helt sikker på, at de vil allerhelst afsone i et dansk fængsel, og der har vi mange andre, der skal være plads til, siger han.

Hvordan sikrer vi, at konventionerne bliver overholdt, når det ikke er inden for landets grænser?

- Vi behøver ikke indrette fængslet på niveau med de fængsler, vi har i Danmark. Men det er helt klart, at den indretning vi kommer til at finansiere på den ene eller anden måde, den skal selvfølgelig leve op til vores internationale forpligtelser. Det er noget, som Kriminalforsorgen kommer til at holde løbende tilsyn med.

Det har indtil videre ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Kriminalforsorgen

Preben Bang Henriksen, nu siger du selv, at det skal ligge et af de baltiske lande. Kan du komme det nærmere?

- Jeg er ikke orienteret om, hvilket af de baltiske lande, det er. Men jeg er helt sikker på, at Danmarks Radio har så gode kilder, at den oplysning henter I et andet sted fra.

Har længe været en drøm for Dansk Folkeparti

Ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er det regeringens støtteparti, som har fået deres vilje over for regeringen.

Et fængsel i Østeuropa har dog også længe været et ønske for Dansk Folkeparti.

I forbindelse med partiets årsmøde i Herning i september sidste år luftede partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, sine visioner for en model, der vil kunne gøre det væsentligt mere afskrækkende at begå kriminalitet i Danmark.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have, at Danmark køber eller lejer et fængsel i et østeuropæisk land, hvor standarden er væsentligt lavere end i Danmark, sagde han.

Udlændingeordfører Martin Henriksen ønsker dog ikke at løfte sløret for, om det er et land i Østeuropa, som Danmark forhandler med.

Hvilket land har vi forhandlinger med om en aftale?

- Det kan jeg desværre ikke svare på. Når der er forhandlinger med et andet land, så skal der være ro og plads til, at det kan foregå på en ordentlig måde, sagde Martin Henriksen i lørdags.

Retsudvalget på tur til Litauen

Din partifælle Peter Kofod Poulsen har tidligere nævnt Østeuropa.

Retsudvalget har sidste år besøgt Litauen og Rumænien - er det et af de to?

- Det hverken kan eller vil jeg svare på, siger ordføreren.

Litauen har i længere tid været på tegnebrættet. I september sidste år besøgte Folketingets retsudvalg både et fængsel i Litauen og i Rumænien.

I Litauen besøgte de det lukkede Lukiskes Remand fængsel i Vilnius, hvor de så på forholdene.

-Retsudvalget på besøg i fængsel i Litauen. Og ja.. vi er kommet ud igen, skrev Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, på Twitter, hvor hun optrådte på et billede med fængslet i baggrunden.

Lukiskes Remand fængsel bliver dog efter planerne revet ned, og det er her Danmark og flere andre lande træder til med finansiering til et nyt fængsel uden for byen.

Opdateret 4. december: Litauen har afvist, at de forhandler med Danmark. DR har talt med flere af vores kilder igen, som stadig bekræfter, at der er forhandlinger.

Det har i forbindelse med historien ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) eller Thorkild Fogde, der er direktør for Kriminalforsorgen. Den litauiske ambassade i Danmark er indtil videre ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.