Danmark giver 300 millioner kroner til bekæmpelse af sultkatastrofe

Pengene skal fordeles mellem FN's fødevareprogram, Internationalt Røde Kors og danske NGO'er.

FN erklærede i sidste måned hungersnød i den nordlige del af Sydsudan. (Foto: © ALBERT GONZALEZ FARRAN, Scanpix)

Danmark bidrager med 300 millioner kroner til bekæmpelsen af den akutte fødevarekrise i Yemen, Sydsudan og Somalia.

Bevillingen skal give de organisationer, som arbejder i områderne, mulighed for at afbøde konsekvenserne af den tørke, som de er ramt af lige nu, forklarer minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

- Så det handler i høj grad om at sikre fødevarebistand til de millioner af mennesker, som ellers risikerer simpelthen at dø af sult. Der er også tale om, at vi arbejder på at ruste landene til at blive bedre til at tackle sådanne kriser som den, vi står i lige nu, siger ministeren.

I sidste uge advarede FN om en forestående sultkatastrofe i Yemen, Sydsudan, Somalia og det nordøstlige Nigeria. Derfor havde FN's nødhjælpschef, Stephen O'Brien foretræde for FN's Sikkerhedsråd, hvor han bad om ekstra midler - nærmere bestemt 4,4 milliarder dollar eller 30,6 milliarder kroner - for at redde liv i de fire lande.

Ud over en langvarig periode med tørke er områderne også hærget af krigshandlinger.

Foruden de fire lande har O'Brien også udtalt, at FN efterlyser flere penge - omkring 200 millioner dollar eller 1,3 milliarder kroner - til Kenya, hvor fødevaresituationen for mere end 2,7 millioner menneskers er usikker.

Set i det lys forslår 300 millioner kroner ikke alverden, men Danmark kan heller ikke løfte opgaven alene, siger Ulla Tørnæs:

- Jeg håber, at dét, at Danmark har annonceret, at vi bruger 300 millioner kroner på det Afrikanske Horn og Yemen, vil betyde, at andre lande vil følge trop, for det her er selvfølgelig ikke noget, som vi har mulighed for at løfte alene, siger ministeren.

De 300 millioner kroner skal fordeles mellem FN's fødevareprogram WFP, det internationale Røde Kors og danske NGO'er, der arbejder i de berørte områder.