Danmark hænger på regningen med et ja til bankunion

Hvis man bliver medlem af EUs bankunion, skal man hæfte solidarisk for banker i andre lande, lyder det.

Hvis man bliver medlem af EUs bankunion, skal man hæfte solidarisk for banker i andre lande, lyder det. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udtalt, at hun er positiv over for dansk deltagelse i europæisk banktilsyn. (Foto: Jens Nørgaard Larsen)

Hvis Danmark siger ja til at gå med i EUs bankunion, vil landet blive omfattet af de samme forpligtigelser som euro-landene, selv om Danmark fortsat står uden for den fælles valuta.

Det gælder også de økonomiske byrder, når det handler om at sanere og redde den gældsramte finanssektor i Sydeuropa og Irland, skriver Information.

Det irske EU-formandskab, som står i spidsen for forhandlingerne om EUs bankunion, har sagt, at man meget gerne ser Danmark, Sverige og andre lande uden for euroen koblet på som medlemmer af bankunionen.

Men det vil have en pris.

- Alle deltagende lande skal være omfattet af alle regler, forpligtigelser og garantier, siger en kilde tæt på eurolandenes forhandlinger til Information.

Thorning både positiv og skeptisk

Danmark vil skulle hæfte solidarisk for banker i andre EU-lande, hvis de danske banker skal ind under EUs nye banktilsyn i Frankfurt. Og det er i strid med udmeldingerne fra den danske regering.

EUs topmøde i december var statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) positiv over for dansk deltagelse i banktilsynet, men hun gjorde det klart, at det ikke må give Danmark flere udgifter.

- Danske skatteborgere skal ikke betale for gæld i andre lande. Det gælder også bankgæld, sagde statsministeren.

/ritzau/