Danmark har allerede lav skat på arbejde

Skatteministeren vil nu sætte skatten på arbejde ned. Men skatten er allerede lav i Danmark i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med i EU.

I Danmark betaler vi mindre i skat på arbejde, end lønmodtagerne gør i de lande, vi normalt sammenligner os med i Europa. (© Scanpix)

Skatteminister Thor Möger Pedersen vil sænke skatten på arbejde, selv om den allerede er lav i forhold til andre EU-lande, som Danmark bedst kan sammenligne sig med.

Danmark ligger altså under gennemsnittet, når det gælder skat på arbejde, viser en OECD-rapport.

- Danmark er blevet et lavskatteland, når det gælder skatten på arbejde. Det gælder både når vi ser på de lavt-, mellem- og højtlønnede - og det gælder også på marginalskatten - altså den sidst tjente krone, siger professor i statskundskab Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Det er først, hvis man tjener over 625.000 kroner om året, at marginalskatten ligger lidt højere end gennemsnittet. Så betaler man nemlig to procent mere end i de 15 andre EU-lande, understreger Jørgen Goul Andersen.

Det samlede skattetryk er højt

Men det er kun når vi ser på skatten på arbejde, at vi ligger lavere end i de 15 EU-lande. Hvis man kigger på det samlede skattetryk ligger Danmark stadig højt i forhold til de samme lande.

- Det er når man medregner moms og afgifter, forklarer Jørgen Goul Andersen.

Et overraskende budskab

Og det er et overraskende budskab for mange, at skatten er lavere på arbejde end i de andre 15 EU-lande, medgiver Jørgen Goul Andersen.

- Jeg har oplevet det mange gange, når jeg er ude at holde foredrag, at folk bliver overrasket over det. Men sådan har det været i mange år, siger han.