Danmark har ikke brugt retten til grænsekontrol i to år

Danmark har i to år ikke benyttet mulighed for systematisk og præventiv grænsekontrol.

I øjeblikket kontrollerer politiet kun bilister ved grænsen, hvis der er mistanke om ulovlige forhold. (Foto: Morten Seligmann © DR)

I juli 2012 afsagde EU-Domstolen ifølge Jyllands-Posten en dom om grænsekontrol, som betød, at Danmark og andre EU-lande fik mulighed for at gennemføre systematiske grænsekontroller.

Domstolen blåstemplede en hollandsk model, hvor politiet systematisk og præventivt kan standse personer i biler, i tog og i lufthavne og kontrollere deres identitet, nationalitet og opholdsret.

I Danmark kontrollerer politiet kun, hvis der er mistanke om ulovlige forhold.

Blind for mulighederne

Professor i europæisk politik ved Københavns Universitet Peter Nedergaard siger, at embedsmænd har kendt til dommen i to år og har orienteret regeringen om den.

- Men enten har regeringen ikke ønsket at øge kontrollen, eller også har dens egen kritik af VKO's tidligere forsøg på at øge kontrollen gjort den blind for mulighederne, som EU-Domstolen har givet, siger han til avisen.

Professor Marlene Wind fra Københavns Universitet siger om den hollandske model:

Begejstring i Venstre

- Når den anses som værende inden for Schengen-reglerne, kan vi gøre nøjagtigt det samme i Danmark. I princippet har vi måttet gøre det siden 2012, men det tager altid noget tid, før en dom siver ned gennem landenes juridiske systemer, siger hun.

'

Oplysningerne vækker ikke begejstring hos Venstre:

- Hvis regeringen har siddet inde med denne viden i to år og undladt at bruge muligheden for at indføre lovlig, systematisk kontrol, har den gjort sig skyldig i pligtforsømmelse, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

S: Bruger nye elektroniske redskaber

Retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, afviser, at regeringen har siddet på hænderne.

- Vi har hele tiden haft fokus på en god kontrol. Nu får vi nogle nye elektroniske redskaber, og dem bruger vi til at øge kontrollen, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/

FacebookTwitter