Danmark indfører midlertidig grænsekontrol

Danmark indfører øjeblikkeligt midlertidig grænsekontrol, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Danmark indfører øjeblikkeligt midlertidig grænsekontrol mod Tyskland.

Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet, hvor han er ledsaget af udlændingeminister Inger Støjberg (V), justitsminister Søren Pind (V) og transportminister Hans Christian Schmidt (V).

- Det er et stort skridt, og det skal naturligvis ses på baggrund af den alvorlige migrations- og flygtningekrise, som Europa står midt i. Den nok største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede, siger Løkke:

- Siden starten af september er flere end 91.000 kommet til Danmark. 13.000 har søgt asyl i Danmark, mens andre formentlig er rejst videre til Sverige og Norge, siger statsministeren.

Kan forlænges til 20 dage

Den midlertidige grænsekontrol vil i første omgang vare i 10 dage, men kan forlænges i yderligere 20 dage.

Løkke oplyser, at den midlertidige grænsekontrol vil bestå af stikprøver af den løbende trafik over grænsen, men at der ikke er tale om, at alle fra Tyskland bliver kontrolleret.

- Politiet vil altså ikke bede alle om at vise pas, siger statsministeren.

Grænsekontrollen vil blive gennemført ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

Inden for Schengen-samarbejdet kan et medlemsland vælge at indføre grænsekontrol i helt ekstraordinære situationer, og det vurderer regeringen altså, at der på nuværende tidspunkt er tale om.

Regeringen har i dag orienteret Europa-Kommissionen om beslutningen.

Svensk transportøransvar

Da klokken slog midnat udvidede svenskerne ID-kontrollen ved grænsen. Det betyder blandt andet, at den svenske lov om transportøransvar er trådt i kraft.

Transportøransvaret betyder, at DSB, busselskaber og rederier skal sørge for, at ingen af deres rejsende krydser grænsen ulovligt. Sker det alligevel, kan transportøren risikere bøder på op til 40.000 danske kroner.

Det står endnu ikke klart, om det svenske transportøransvar har medført en ophobning af flygtninge og migranter i Danmark. Statsministeren oplyser, at Danmark også er klar til at indføre transportøransvar, men at det ikke kommer til at ske lige nu.

De svenske myndigheder vurderer, at så mange som 80 procent af de flygtninge og migranter, der rejser mod Sverige, ikke har gyldigt ID.

De vil ikke kunne rejse til Sverige - men vil i stedet kunne søge mod Sandholm-lejren i Nordsjælland, hvis de ønsker at søge asyl i Danmark.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1094373707279819