Danmark indfører midlertidigt testkrav ved indrejse

Testkravet gælder fra den 27. december.

Der indføres krav om negativ test ved indrejse til Danmark 27. december. (Foto: JEENAH MOON © Ritzau Scanpix)

Regeringen indfører fra den 27. december 2021 krav om, at alle indrejsende uden bopæl i Danmark skal tage en COVID-19 test, inden de kommer til Danmark.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er Epidemikommissionen, der har anbefalet at iværksætte testkravet på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut.

- Det gælder som led i en afbødningsstrategi, der sammen med de nationale tiltag skal bremse væksten i smittetallene, lyder det fra instituttet i en indstilling til regeringen og Folketingets Epidemiudvalg.

Det nye krav gælder, selvom man er vaccineret, men der er en række undtagelser.

Blandt andet kan indrejsende med bopæl i Danmark selv vælge, om de tager en test i udlandet, inden de rejser ind i Danmark, eller om de tager en test, når de kommer hjem. I så fald må der ikke gå mere end 24 timer.

Børn under 15 år og personer, der bor i grænselandet, er heller ikke omfattet af det nye krav, og har man været smittet med corona inden for de sidste 6 måneder, slipper man også for en vatpind i hals eller næsebor.

Rejser man blot gennem landet - fx som chauffør - gælder testkravet heller ikke, ligesom de danskere, der kortvarigt krydser Sverige på vej til eller fra Bornholm, heller ikke er omfattet.

Ikke yderligere grænsekontrol

Det nye krav om negativ test ved indrejse bliver bakket op af samtlige partier i Epidemiudvalget.

Når det træder i kraft, vil det foreløbigt gælde i tre uger, altså frem til den 17. januar 2022.

Der vanker en bøde på 3.500 kroner til dem, der ikke følger de nye regler. Men med kravet vil der ikke blive ændret på kontrolindsatsen ved grænsen.

Både PCR- og lyntest bliver godtaget med det nye krav om en negativ en af slagsen for at rejse ind i landet. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

I den indstilling, som Folketingets partier har nikket ja til, står der.

- Sundhedsministeriet vurderer, at løsningen trods begrænsede håndhævelsesmuligheder forventes at kunne reducere smitteimporten, da bødekravet og risikoen for at sidde fast i lufthavnen formentlig vil anspore flere rejsende til at blive testet forud for indrejse eller helt at undlade at rejse og dermed forhindre smittede i at indrejse i Danmark.

- Det er dog ikke muligt konkret at estimere, hvor stor effekten heraf vil være.

Både lyn- og PCR-test bliver godtaget med det nye krav. En lyntest må ikke være mere end 48 timer gammel, mens PCR-testen har 72 timers holdbarhed.

FacebookTwitter