Danmark kan deltage i bykamp i Syrien inden årets udgang

Islamisk Stat kan snart blive jagtet ind i Syrien af irakerne, som danske specialstyrker følger på patrulje.

De danske jægersoldater skal følge de irakiske styrker på patrulje ved den irakiske by al Qaim, som ventes at blive Islamisk Stats næste store holdepunkt i Irak, når Mosul formentlig falder. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Inden årets udgang kan danske specialstyrker være involveret i bykamp i Syrien.

Det er forventningen fra de udsendte soldater, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) søndag besøgte på Al Asad-basen i Irak, hvor knap 200 soldater er udstationeret.

Soldaterne uddyber over for Ritzau, hvordan og hvornår det kan finde sted, selv om der ikke har været den store åbenhed politisk.

- Man har behov for at forfølge Daesh, for dem er der ingen grænser, siger chef for Jægerkorpset Kåre Jakobsen, som bruger en arabisk betegnelse for den militante bevægelse Islamisk Stat.

Det udvidede politiske mandat fra januar om at bekæmpe IS i Syrien giver god mening, lyder det fra den danske jægerchef.

Kåre Jakobsen understreger, at grænserne i området er flydende.

- Det, der adskiller Irak og Syrien, er en streg på et kort, men ude i området er der faktisk ikke noget, der adskiller dem. Man kan ikke bare stoppe på den ene side og tro, at Isil forsvinder igen, siger Kåre Jakobsen og bruger en anden betegnelse for IS.

Det kan ske, når de danske jægere følger de irakiske styrker på patrulje ved den irakiske by al Qaim, som ventes at blive Islamisk Stats næste store holdepunkt i Irak, når byen Mosul formentlig falder inden længe.

Grænsebyen al Qaim hænger sammen med den syriske by al Bukamal på den anden side.

/ritzau/

Jægersoldaternes opgaver

  • Danske jægersoldater uddanner en irakisk milits, der fungerer som en mobil, opklarende infanterienhed. Den har ikke tunge våben.
  • Her er et overblik over de missionstyper, som jægerne er ude på sammen med den irakiske enhed:
  • Opklaring: Den mest simple opgave, hvor jægerne og den irakiske enhed skal finde ud af, hvor Islamisk Stat befinder sig.
  • Disruption: Den irakiske enhed og de danske jægersoldater skal ud i terrænet for at tiltrække sig opmærksomhed. Målet er at se, hvordan Islamisk Stat reagerer på bevægelser og aktioner.
  • Harassment: Den irakiske enhed og de danske jægere skal her endnu tættere på Islamisk Stat og nu aktivt genere dem for at se, hvordan de reagerer.
  • Strike and hold: Den irakiske enhed og jægerne skal i denne type operation være spydspidsen, der indtager og holder et område, indtil den konventionelle irakiske hær når frem med kampvogne.
  • Den irakiske milits og de danske jægere vil ikke være i stand til holde den type områder over længere tid mod Islamisk Stats vilje.
  • Special Points: Finde fjendens våbenlagre eller bombefabrikker. Omringe området og indtage det, så våben eller bomber bliver taget i varetægt eller destrueret.
  • Kilde: Rasmus Amstrup, tidligere udsendt som chef for de danske specialstyrker i Irak.
  • /ritzau/