Danmark kan ikke løse internationale flyopgaver i tre år

Fra 2022 til 2024 kan Danmark ikke løse internationale flyopgaver, siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

Regeringen indstiller F-35 som Danmarks nye kampfly. (Foto: © ho, Scanpix)

I overgangen fra de gamle F16-fly til de nye F35-fly vil der være en treårig periode fra 2022 til 2024, hvor Danmark ikke vil kunne løse internationale flyopgaver.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen (V) på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

- Herefter vil vi gradvist opbygge evnen til at udsende vores kampfly i internationale missioner, så Danmarks nye kampfly er fuldt operative i 2027, siger han.

Forsvarsministeren understreger, at Danmark i hele perioden vil kunne løse vores egne nationale kampflyopgaver, og at det også gælder vores såkaldt nationale afvisningsberedskab.

De samlede omkostninger til F35-kampflyet i hele deres levetid bliver på 56,4 milliarder kroner.

- Med anskaffelse, drift og en indbygget risiko, vi har lagt ind, regner vi med en regning på 56,4 milliarder kroner, siger forsvarsministeren.

Prisen for at anskaffe de nye kampfly vil ifølge regeringen lande på omkring 20 milliarder kroner og skal finansieres indenfor rammerne af det nuværende forsvarsbudget, der er vedtaget i forligskredsen.

Beslutningen om F35 er truffet på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre kandidatfly, der har været med i opløbet - og i lang tid har favoritten heddet F35 Joint Strike Fighter.

Lockheed Martins fly er blevet foretrukket fremfor F18 Super Hornet fra Boeing og den fælleseuropæiske Eurofighter Typhoon fra Airbus. Den anslåede stykpris for F35-modellen er cirka 700 millioner kroner.

Den samlede pris ventes at lande på omkring 20 milliarder kroner og skal finansieres indenfor rammerne af det nuværende forsvarsbudget, der er vedtaget i forligskredsen.

Fakta om F35 Lightning II:

  • Længde: 15,7 meter

  • Tophastighed: Mach 1,6 = 1960 km/t

  • Tophøjde: 15.240 m

  • Max vægt: 31,8 ton

  • Vingespænd: 10,7 meter

  • Producent: Lockheed Martin i USA