Danmark køber mere end en million Pfizer-vacciner fra Rumænien

1,17 millioner nye vaccinedoser betyder, at de sidste grupper i vaccinationskalenderen snart kan blive indkaldt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at de første vacciner nok lander i Danmark i denne eller næste uge. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Danmark køber 1,17 millioner doser af coronavaccinen fra Pfizer af Rumænien. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

De vil blive fragtet til Danmark "hurtigst muligt", lyder det fra ministeren. I denne sammenhæng er "hurtigst muligt" formentlig i denne eller næste uge, siger han.

- Vi er i et kapløb med den her Delta-variant, så vi skal have vaccineret så mange som muligt så hurtigt som muligt. Det får vi nu en bedre mulighed for, siger Heunicke.

Hvor mange doser der lander i Danmark med den første sending, vides dog ikke endnu.

Men planlægningen af både pakning og transport er stadig i gang hos Statens Serum Institut. De vil blive sendt til Danmark med fly over tre-fire omgange.

Ny vaccinationskalender på vej

Købet af vaccinerne betyder også, at der vil blive lavet en helt ny vaccinekalender, der bliver offentliggjort en af de kommende dage. For med de mange ekstra vacciner vil de sidste grupper i vaccinationskalenderen kunne blive vaccineret hurtigere.

- Det er særligt gruppen af de 30-34-årige, der jo ligger sidst, som så nu kan begynde at blive inviteret, siger Magnus Heunicke.

Der vil komme nye indkaldelser til de 30-34-årige den næste halvanden uges tid, siger sundhedsministeren.

Sådan her ser vaccinationskalenderen ud lige nu - altså før købet af vaccinerne fra Rumænien:

De er købt til nøjagtig samme pris, som landene generelt giver for vaccinerne, lyder det fra ministeren.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig - ikke overraskende - over købet af de mange vacciner. Hun kalder det "en virkelig god nyhed at gå på sommerferie på".

- Vi har længe arbejdet for at sikre danskernes adgang til vacciner. Og vi har afsøgt en lang række muligheder for at skaffe flere vacciner. Det er dagens aftale med Rumænien et direkte resultat af, lyder det fra statsministeren i en skriftlig kommentar.

Ikke helt tæt på udløbsdato

Danmark har kunnet købe vaccinerne af Rumænien, fordi landet har overskydende vacciner på lager. Det skyldes, at vaccinetilslutningen er lav i Rumænien. Derfor vil landet gerne sælge dem, så de ikke bliver for gamle.

Rumænien ligger næstsidst i EU, når man ser på, hvor mange doser coronavaccine der er blevet stukket i armen på folk. Kun Bulgarien ligger lavere.

Selvom rumænerne har villet af med vaccinerne, da de frygter, at de ikke kan nå at bruge dem, står vi ikke i en akut situation, hvor vi skal skynde os at få dem brugt med det samme, så de ikke udløber. Så tæt er vi nemlig ikke på udløbsdatoerne, siger Heunicke.

- Men min kæmpe opfordring er at tage mod invitationen, for så er man sikret. Vi står ikke i en akut situation, men alle vacciner har jo en udløbsdato, siger sundhedsministeren, der dog ikke vil oplyse udløbsdatoen.

Han er heller ikke nervøs for, at man ikke når at få dem brugt inden udløbsdatoen.

FacebookTwitter