Danmark med ny reklamevideo til Trump: Vi leverer til Nato trods kritik

Den amerikanske præsident har langet ud efter Danmark for ikke at bruge penge nok på forsvaret. Nu svarer Danmark igen med ny reklamevideo.

I en spritny reklamevideo fra det danske forsvar, bliver de danske bidrag til Nato gennemgået til lyden af buldrende kampfly i høj fart over det baltiske luftrum.

Årsagen er helt simpel: At minde Nato-medlemslandene og især USA’s præsident Donald Trump om, at Danmark leverer mange og skarpe bidrag til Nato.

Videoen kommer inden næste uges Nato-topmøde i Bruxelles, og efter Donald Trump flere gange har langet ud efter Danmark og andre Nato-medlemslande, der ikke bruger to procent af BNP på forsvaret om året. Danmark bruger kun 1,3 procent af BNP på forsvaret i 2023.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger, at videoen er en hilsen til Donald Trump.

- Det er et svar til Trump. Selv om vi ikke betaler to procent og ikke kommer op på to procent, så leverer vi et meget væsentligt bidrag til det fælles forsvar, siger han.

Senest i denne uge skrev amerikanerne et brev til Danmark, hvor de gjorde det klart, at Danmark bør bruge to procent af BNP på forsvaret.

Skærpede krav til Danmark i Nato

Den danske opfattelse er både i forsvarsministeriet og i forsvarets øverste ledelse i skikkelse af forsvarschef general Bjørn Bisserup, at Danmark leverer varen i forhold til Nato, selv om målsætningen om to procent ikke bliver nået foreløbigt.

Hvorfor er det nødvendigt at lave sådan en film?

- Vi står jo over for et topmøde i Nato, hvor det her krav om to procent er blevet et absolut krav: Man skal betale to procent. Det er jo en drejning i forhold til det, der blev vedtaget på Wales-mødet, hvor man vedtog, at man skulle arbejde mod to procent. Og derfor skal vi vise, at vi er rigtig gode til at få noget for kronerne, vi bruger på forsvaret. Derfor denne film, siger Claus Hjort Frederiksen.

Er det så amerikanerne, der har forkert fat i det her, når de bliver ved med at insistere på, at to procent af BNP skal bruges på forsvaret?

- Vi anerkender selvfølgelig det amerikanske synspunkt, at det ikke er fair, at det er amerikanske skatteydere, der skal bære broderparten af det europæiske forsvar. På den anden side vil vi også gerne have en diskussion om, hvem der leverer hvilke ting for de forsvarskroner, der bliver leveret. Der har vi ikke noget at skamme os over i Danmark. Tværtimod, siger forsvarsministeren.

Med det nye forsvarsforlig, der gælder frem til 2023, får det danske forsvar i 2023 4,8 milliarder kroner mere end ved udgangen af 2017. Samtidig bruger Danmark 20 procent af forsvarsbudgettet på nyt materiel, som også er et centralt krav i Nato.

Forsvarschef: Mine amerikanske kollegaer roser os

Forsvarschef Bjørn Bisserup er jævnligt i kontakt med sin amerikanske kollega, og her er opfattelsen, at det danske forsvar er en solid allieret for USA i verdens brændpunkter.

Derfor står han også inde for budskabet i videoen.

- Man skal altid passe på med at rose sig selv, men jeg er ret sikker på, at det danske forsvar er et af de mest effektive i Europa. Både i form af kvalitet og kvantitet i forhold til vores størrelse. Det er prisværdigt

Danmark bruger 1,3 procent af BNP på forsvar. Trump vil gerne have, at vi brugte 2 procent. Kunne du ikke også godt bruge flere penge?

- Jeg vil aldrig som forsvarschef sige nej tak til flere penge, det giver sig selv. Men det vigtige for dansk forsvar er, at der er sammenhæng mellem den kapacitet, vi har til rådighed, og de opgaver vi bliver stillet overfor.

- Det forsvarsforlig, der nu er indgået, sikrer det. Og samtidig sætter det dansk forsvar ind i en udvikling, der gør, at man kan bruge endnu flere penge på forsvaret i fremtiden, hvis det er det man vil. Så jeg synes, vi er kommet godt fra start, siger Bjørn Bisserup.

Hjort: Ambassaden må gerne sende videoen til Trump

Selv om Donald Trump er en flittig bruger af de digitale muligheder som eksempelvis det sociale medie Twitter, er det næppe sikkert, at den danske video, der er lavet på både dansk og engelsk, når frem til ham via dén kanal.

Claus Hjort Frederiksen håber dog, at den kommer frem til Det Hvide Hus.

Hvem håber du egentlig, der kommer til at se den her video?

- Den er jo sådan set målrettet hvem som helst. Men jeg håber da, at rigtig mange amerikanere vil se den.

Er det her en video, du har tænkt dig at sende til Donald Trump i det Hvide Hus?

- Nu lægger vi den på vores hjemmeside, så interesserede kan se den, og så håber jeg, at den amerikanske ambassade videresender den, siger Claus Hjort Frederiksen.

Onsdag og torsdag i den kommende uge kommer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til at stå ansigt til ansigt med Nato-kollegaerne fra USA, når der er Nato-topmøde i Bruxelles.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk