Til næste år overtager Danmark ansvaret for Natos træningsmission i Irak og sender lidt over 200 mand afsted.
- Det er en rigtig vigtig træningsmission, som er med til at træne folk på øverste niveau i Irak, bygge kapacitet op i Irak og sikre, at vi fortsætter kampen mod Islamisk Stat, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Han understreger, at det ikke er en kampmission.
- Det er noget, der bidrager til stabiliseringen af Irak og gør irakerne i stand til at håndtere sikkerhedstrusler fra terrorister selv.
- Det er der åbentlyst et behov for, siger han.
Udenrigsministeren har drøftet det danske tilbud med både Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo. I dag er det blevet præsenteret for Udenrigspolitisk Nævn, men skal formelt også godkendes i Folketinget.
Afløser tidligere mission
Indtil nu har Canada stået for opgaven, og ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) kommer det til at koste 190 millioner kroner, at Danmark byder sig til som afløser.
Men de penge er godt givet ud, mener hun.
- Det ligger i god forlængelse af den indsats, vi har haft indtil nu, og når vi siger, at Europa skal tage et større ansvar, så gælder det også Danmark. Det er det her et godt bevis på, siger hun.
I dag står cirka 200 danske soldater allerede for en træningsindsats på Al Asad-luftbasen, fremover skal de i stedet stå i spidsen for Natos fælles træningsarbejde.
Nato-missionen tæller i alt 500 mand udsendt både fra forsvarsalliancens lande og partnerlande som Australien, Finland og Sverige.
Irakiske styrker skyder mod demonstranter
Og det kan give god mening at sætte flere danske tropper ind i Irak, når Danmark for tiden står til at skulle trække mange tropper ud af Irak, mener De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard. Hvis de vel at mærke nytter, lyder det.
- Situationen i Irak er jo lettere kaotisk, både politisk og militært, og vi skal være sikre på, at det danske bidrag hjælper til med at stabilisre situationen og ikke træner de forkerte grupper, siger Martin Lidegaard.
Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er bekymret over udsigten til den nye danske mission.
- Lige nu er de irakiske sikkerhedsstyrker faktisk i gang med at nedskyde demonstranter i Irak, og jeg er bekymret over, hvem det er, vi allierer os med.
- Jeg er bange for, at vi fra dansk side kommer ind og støtter nogle sikkerhedsstyrker og en regering, som faktisk begår alvorlige overgreb på befolkningen, siger hun.
I de 16 år, der er gået, siden Danmark sammen med USA og de andre allierede gik ind i Irak i 2003, har 7.870 danske mænd og kvinder været udsendt. Otte danske soldater er døde i krigen.