Danmark sender flere soldater til Afghanistan

Det øgede militære bidrag skal rådgive og træne de afghanske sikkerhedsstyrker.

Taliban-styrker har den seneste tid erobret flere og flere områder i Afghanistan. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Danmark øger det militære bidrag med 16 ekstra soldater til den Nato-ledede mission i Afghanistan med navnet Resolute Support Mission.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen (V) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Vi ønsker at øge vores bidrag med yderligere 16 soldater, så vi kommer op på 100 mand i alt. De skal træne og rådgive afghanerne, så de bedre kan tage vare på deres egen sikkerhed, siger han.

De danske soldater vil være centreret omkring hovedstaden Kabul.

Den berygtede terrororganisation Taliban har de seneste måneder lagt et tungt pres på de afghanske sikkerhedsstyrker - særligt i Helmand-provinsen, hvor danske soldater før opererede og 38 af dem døde.

Forsvarsministeren erkender, at Afghanistan fortsat er udfordret, selvom det krigsplagede land formelt overtog det fulde ansvar for egen sikkerhed ved årsskiftet 2014-15.

- Vi er i den fase nu, hvor det er de afghanske sikkerhedsstyrker, der selv skal stå for sikkerheden. Vi har vidst fra starten, at det ville blive udfordret, og det bliver det så også.

- Derfor har der været tilbageslag, og der er fortsat behov for at vi hjælper med at uddanne og styrke de afghanske sikkerhedsstyrer så de selv kan tage kampene, siger Peter Christensen.

Det øgede militære bidrag holdes indenfor det budget, der er aftalt i forsvarsforligskredsen, hvor der hvert år er afsat en halv milliard kroner til internationale operationer.

Danmark i Afghanistan:

  • De sidste danske kamptropper forlod Afghanistan i 2014.

  • Danmark støttede fra begyndelsen den amerikanske invasion i Afghanistan. Siden januar 2002 har Danmark desuden bidraget militært til både Operation Enduring Freedom (USA’s militære indsats mod al-Qaeda) og ISAF-styrken, og siden januar 2015 har Danmark også bidraget til den nye NATO-ledede indsats Operation Resolute Support.

  • I begyndelsen deltog både danske F-16-fly og danske specialstyrker i jagten på al-Qaeda. Siden bidrog Danmark løbende til ISAF-styrken med såvel kamptropper som logistik-enheder og genopbygningshold.

  • I perioden frem til juni 2013 er 43 danske soldater blevet dræbt under tjeneste i Afghanistan, flere hundrede blev såret.

  • Siden januar 2015 har 161 danske soldater og politifolk deltaget i den internationale operation, som skal træne, rådgive og støtte de afghanske sikkerhedsstyrker.

  • Den danske indsats i Afghanistan har indtil videre kostet i omegnen af 13 milliarder kroner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk