Danmark sender fly til overvågning af bådflygtninge i Middelhavet

Et dansk fly bliver sendt til Middelhavet for at overvåge migrationsstrømmen mod Europa, oplyser forsvarsministeren.

Syriske flygtninge er netop ankommet til den græske ø Kos, hvor kystvagten står klar til at tjekke deres identitetspapirer. (Foto: Yannis Kolesidis © Scanpix)

Danmark bidrager med et Challenger-fly til overvågning, der skal være med til at afhjælpe migrationsproblemet i Middelhavet.

I første omgang vil det danske bidrag vare sammenlagt 40 dage, og det skal tilknyttes det europæiske grænseagentur Frontex' operation Triton, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) efter et møde med sine europæiske ministerkolleger i Bruxelles.

- Dermed giver vi et vigtigt bidrag til, at man har et overblik over, hvad der sker. Danmark har viljen og evnen til at hjælpe, siger ministeren og fortsætter:

- Vi har sagt til Frontex, at det er det, vi kan stille med, og det har Frontex sagt ja tak til, for der er brug for bedre overvågning, og det kan Danmark levere.

1.800 døde i Middelhavet

I forvejen har Danmark forpligtet sig til at bidrage med 22 personer, der skal deltage i operationer for Frontex, der står for sikkerheden ved EU's ydre grænser.

Alene i år anslås flere end 1.800 mennesker at have mistet livet i et forsøg på at nå frem til Europas kýster via Middelhavet.

For en måned siden kæntrede en båd ud for Libyens kyst, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

Vil bruge militær magt mod menneskesmuglere

EU's forsvars- og udenrigsministre er klar til at godkende rammen for en flådeoperation, som skal sænke de både, som skal bruges til at transportere migranter over Middelhavet.

Danmark skal ikke være med i den militære operation på grund af det danske forsvarsforbehold, men bidrager i stedet til EU's grænsebevogtning i Middelhavet.

Danmark har også tilbudt bidrag i form af terrængående køretøjer fra Beredskabsstyrelsen og containerbaserede kontormoduler til Poseidon Sea-operationen i farvandet ud for Grækenland.

/ritzau/