Danmark sender kampfly til Baltikum

Danske kampfly skal patruljere i luftrummet over de baltiske landes grænser mod Rusland.

Regeringen sender danske kampfly til Baltikum i et forsøg på at vise solidaritet med de baltiske lande. (Foto: Christian Als © Scanpix)

Danmark sender seks fly til Baltikum for at patruljere i luftrummet over lande, der føler sig truet af Rusland.

Det erfarer DR Nyheder.

Det er meningen, at de danske kampfly skal patruljere i luftrummet over Estland, Letland og Litauen, som tidligere har udtrykt bekymring over Ruslands aggression i området.

Ifølge DR Nyheders oplysninger skal den danske indsats i Baltikum ses som et forsøg på at vise solidaritet med de baltiske lande i den nuværende situation.

Ruslands annektering af halvøen Krim fra Ukraine har således sendt en bølge af bekymring ind over områder i det tidligere Sovjetunionen.

Folketinget orienteres i morgen tidlig

Fire af de danske kampfly vil være aktive og to skal holdes i reserve.

Ifølge DR's oplysninger er der tale om den løbende indsats af NATO i Baltic Air Policing, hvor Danmark har deltaget flere gange med kampfly. Første gang var i 2004 og senest fire måneder sidste år, hvor Danmark var der for fjerde gang.

Det lader til, at det er en udvidelse af missionen, og planen er, at flyene skal være på vingerne derovre den 1. maj og frem til udgangen af august.

Noget kunne tyde på, at det danske bidrag kommer som følge af en amerikansk anmodning, men det er endnu usikkert.

Regeringen orienterer Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag klokken ni.

Her er der blot to ting på dagsordenen: Ukraine og internationale operationer.

Russiske tropper tæt på Ukraine

Både EU og USA har varslet tunge økonomiske sanktioner, som vil ramme flere vigtige sektorer i Rusland, hvis Ruslands præsident, Vladimir Putin, optrapper konflikten i Ukraine.

USA's præsident, Barack Obama, har tidligere på ugen udtrykt stor bekymring over russiske tropper langs grænsen til det østlige Ukraine. Det skriver Ritzau.

Bekymringen har blandt andet fået udbryderrepublikken Transdnjestr i Moldova til at intensivere forhandlinger med EU om tættere forbindelser, efter at dens sikkerhedsstyrker tirsdag skød en drone ned.

Det ser ud til, siger sikkerhedstjenesten i det prorussiske Transdnjestr, at dronen var en rekognosceringsdrone, som kom fra Ukraine.

Franske fly til Baltikum

I sidste uge oplyste Frankrigs forsvarsminister, at Frankrig byder ind med fire kampfly til patruljering over de baltiske lande og muligvis Polen.

Det sagde Frankrigs forsvarsminister, der besøgte de Nato-allierede Estland, Letland og Polen.

- Frankrig har hørt anmodningen fra sine allierede, sagde forsvarsminister Jean Yves Le Drian.

Facebook
Twitter