Danmark sender militært bidrag til Sahel i Afrika

Militært bidrag bestående af to helikoptere og cirka 70 mand sendes til Sahel for at bekæmpe terror.

(Arkiv) De franske soldater i Sahel får nu selskab af to danske transporthelikoptere og omkring 70 personer. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Regeringen vil sende et militært bidrag bestående af to transporthelikoptere og cirka 70 personer til en franskledet operation i Sahel-regionen i det nordlige Afrika.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har torsdag orienteret Det Udenrigspolitiske Nævn om operationen i Sahel, som strækker sig tværs over Afrika.

- Det er afgørende for dansk og europæisk sikkerhed, at vi bidrager til stabiliteten i nærområdet. Terrorgrupperne i Sahel-regionen er en trussel imod vores fælles sikkerhed, siger han.

Minister: Skal forebygge migration

Derfor træder Danmark til for sammen med Frankrig at få dem nedkæmpet.

- Samtidig er det mit håb, at indsatsen kan bidrage til at stabilisere regionen og dermed forebygge irregulær migration mod Europa. Det er i vores klare fælles interesse, siger Anders Samuelsen.

Danmark skal bidrage til den franske operation Barkhane, der dækker Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien og Niger.

4.500 franske soldater

Operationen består af 4.500 franske soldater og har helikopterbidrag fra Storbritannien og bevogtningsbidrag Estland.

I 2013 bidrog Danmark med et transportfly til den franskledede operation Serval, som gik forud for operation Barkhane. Men Danmark har ikke tidligere bidraget med militært til Barkhane.

Regeringen anser Sahel-regionen som en del af Europas sydlige nærområde. Det er vigtigt at medvirke til at bekæmpe terrorisme og forebygge flygtningestrømme, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Sikkerhedssituationen i Mali og hele Sahel-regionen er bekymrende, og derfor bør Danmark øge sit engagement og bidrage til, at terrorgrupper ikke får frit lejde, siger han.

Danmark har desuden løbende bidraget med personel og materiel til FN's fredsbevarende mission i Mali. Det gælder transportfly, specialoperationsstyrker samt styrkechefen, inklusiv stabsbidrag.

/ritzau/