Danmark sender officerer og fregat til Hormuzstrædet

Hormuzstrædet er et smalt stræde med strategisk betydning.

(ARKIV) Regeringen vil bl.a. sende en fregat til Hormuzstrædet. Fregatten "Niels Juel" under missionsforberedende test.. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Regeringen vil sende en fregat inklusiv en helikopter og op mod 155 personer til Hormuzstrædet i fire måneder fra efteråret 2020.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag.

- Det her bidrag kan være med til at sikre, at vores skibe kan sejle uhindret uden risiko for deres sikkerhed, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

De nye danske bidrag vil indgå i en europæisk-ledet mission i Hormuzstrædet. Desuden består bidraget af en til to officerer, der skal arbejde i det franskledede hovedkvarter i Abu Dhabi i 12 måneder.

Stor strategisk betydning

Hormuzstrædet er vigtigt for den internationale oliehandel og har samtidig stor strategisk betydning. Det har været præget af uro i nogen tid, og i sommer var der flere episoder med angreb på tankskibe og beslaglæggelse af et britisk skib.

Iran er af USA blevet beskyldt for at stå bag et angreb på to tankskibe, men det har det iranske styre afvist.

Iran har dog beslaglagt et britisk skib, hvilket er gengældelse på tilbageholdelsen af den iranske olietanker "Grace 1", der hen over sommeren blev beslaglagt ved Gibraltar.

Hormuzstrædet ligger mellem Oman og Iran og forbinder flere af landene ved Golfen. Det er Irak, Kuwait, Saudi-Arabien, Bahrain, Qatar og Forenede Arabiske Emirater.

Regeringen vil fremsætte forslaget i Folketinget forud for skibets udsendelse.

/ritzau/