Danmark sender piratjægeren Absalon til Middelhavet

Pirattruslen mod handelsskibe ud for Somalia er nu så lille, at Danmarks krigsskib får ny opgave i Middelhavet.

Krigsskibet Absalon sendes næste år til Middelhavet. (Foto: henning Bagger © Henning Bagger/Scanpix)

Det bliver krigsskibet Absalon, der hidtil har jagtet pirater i Det Indiske Ocean, der næste år skal sendes til Middelhavet som svar på Tyrkiets anmodning om at øge Nato-landenes forsvarskapacitet i regionen.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen.

- Situationen ud for Somalia er nu så positiv, at vi kan flytte Absalon til Middelhavet. Der har været et enormt fald i truslerne mod handelsskibene, siger ministeren.

- Anti-piratmissionen er dybest set en enorm succes. Der har ikke været konkrete overfald i meget, meget lang tid. Det skyldes både Nato-missionen, men det skyldes også, at handelsskibene er blevet bedre til at styrke sig, så de kan modstå angreb.

Styrker kan rykkes tilbage

Ifølge forsvarsministeren er der ikke noget, der tyder på, at piraterne vil vende tilbage, når Nato-skibene forlader farvandet ud for Afrikas Horn.

- Det er også Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering, at der ikke er noget forestående behov.

- Men vi er meget optaget af at sikre vores handelsflåde, så skulle der ske en udvikling tilbage til mange overfald, vil vi kunne flytte vores ressourcer til området igen, siger Peter Christensen.

Det danske skib skal formentlig bidrage til flådestyrken i Middelhavet over en periode på tre måneder næste år.

Tyrkiet har anmodet Nato om øget militær tilstedeværelse, efter at Rusland har interveneret militært i Syrien og opstillet missilsystemer i det krigshærgede land.

Ifølge Jyllands-Posten ventes flere andre Nato-lande også at svare positivt på den tyrkiske anmodning på et møde mellem Natos udenrigsministre tirsdag og onsdag i Bruxelles.

/ritzau/