Danmark siger nej til særskilte FN-resolutioner om Israel

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil stemme nej til FN-resolutioner, som er rettet særligt mod Israel.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil sige nej til særskilte resolutioner mod Israel i FN's Menneskerettighedsråd. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Israel skal behandles på lige fod med andre lande. Men det sker ikke i øjeblikket i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC), hvor landet er i særligt fokus.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) torsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.

Menneskerettighedsrådets dagsordenspunkt 7 indeholder i år fire resolutioner. Tre af dem handler om de besatte palæstinensiske områder, og et om det besatte Golan.

Danmark vil derfor af princip stemme nej til samtlige resolutioner, der handler om situationen i Israel og i de besatte områder, ved den igangværende samling i FN's Menneskerettighedsråd.

- Fordi det er et punkt, der alene fokuserer på ét land, nemlig Israel. Det er, synes vi, en urimelig forskelsbehandling i forhold til alle mulige andre lande, siger Anders Samuelsen.

Ikke en ændring i Danmarks politik

Beslutningen om at sige nej til resolutionerne skal ikke ses som en ændring i Danmarks mellemøstpolitik. Det er ifølge Samuelsen udelukkende et opgør med forskelsbehandlingen af Israel i rådet.

Udenrigsministeren ønsker, at spørgsmålene om Israel skal flyttes til andre punkter på dagsordenen, "for eksempel punkt 4, hvor Danmark også jævnligt kritiserer Israel".

- Der er også problemer i Saudi-Arabien og mange andre steder, som også skulle have deres eget punkt.

- Det her punkt er opstået, fordi organisationer i islamiske lande havde det som et forlangende, da man oprettede Menneskerettighedsrådet, at Israel skulle have et særligt punkt. Det er selvfølgelig fuldstændig urimeligt, siger Anders Samuelsen.

Danmark blev i oktober sidste år valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd for perioden 2019-21. Rådet har eksisteret siden 2006.

Anders Samuelsen håber, at andre lande i FN's Menneskerettighedsråd vil følge Danmarks eksempel og stemme nej til særskilte resolutioner om Israel.

- Foreløbig bakker Storbritannien og Australien op om den linje, vi nu har lagt principielt fra dansk side, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk