Danmark skubbes ud af EU's politisamarbejde

De øvrige EU-lande er blevet enige om nye rammer for Europol, som vil skubbe Danmark ud, fordi det er omfattet af det danske retsforbehold.

Justitsminister Karen Hækkerup er meget ked af, at de øvrige EU-lande er blevet enige om nye rammer for politisamarbejdet, Europol. (Foto: © Nicolas Bouvy, Scanpix)

Justitsminister Karen Hækkerup har med blandede følelser ønsket sine kolleger fra de øvrige EU-lande tillykke med, at de er blevet enige om en fælles holdning til at forhandle med Europaparlamentet om nye rammer for EU's politisamarbejde, Europol.

Det indebærer blandt andet, at Europol ikke længere skal være et samarbejde mellem enkelte lande, men bliver en del af selve EU-systemet. Dermed bliver det også omfattet af det danske retsforbehold.

Den danske regering har endnu ikke bestemt, om den vil søge at afskaffe retsforbeholdet gennem en folkeafstemning, der kan åbne for en tilvalgsordning.

Kan søge om særordning

Den kan også søge de øvrige EU-lande om en dansk særordning, en såkaldt parallelaftale, for Europol, og Karen Hækkerup er ved at gøde jorden for en sådan aftale.

- Jeg er rigtig meget på tæerne for at lobbye hos alle mine kolleger for at gøre dem opmærksom på, at vi i Danmark har et problem, hvis vi kommer til at stå uden for Europol.

- Men vi synes jo i al beskedenhed også, at de andre var bedre stedt, hvis vi fortsat havde et godt samarbejde, siger ministeren.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, antyder over for Ritzau principielt velvilje over for en dansk parallelaftale.

/ritzau/