Danmark stopper hjælp til Iran

Dansk støtte til iransk narkobekæmpelse stoppes, fordi landet fortsætter henrettelser af narkokriminelle .

Udviklingsministeren stopper nu støtte til narkobekæmpelse i Iran

Danmark har de seneste to år givet fem millioner kroner årligt til et narkobekæmpelsesprogram i Iran.

I samme periode har de iranske myndigheder henrettet hundredvis af formodede narkokriminelle, og på den baggrund har udviklingsminister Christian Friis Bach (R) nu besluttet øjeblikkeligt at indstille støtten til programmet. Det skriver Politiken tirsdag.

- Det er et signal til Iran om, at brugen af dødsstraf er uacceptabel og noget, som vi på ingen måde kan stå inde for, siger han til Politiken.

Politiken skrev i påsken, at Danmark de seneste to år gennem Danida har givet fem millioner kroner årligt til den FN-baserede organisation UNODC, som blandt andet støtter narkobekæmpelse i Iran, Afghanistan og Pakistan.

Ændrede holdning

Det har fået blandt andet Amnesty International til at beskylde Danmark og andre donorlande for indirekte at støtte Irans udbredte brug af dødsstraf i narkorelaterede sager.

Beslutningen om at støtte narkobekæmpelse i Iran blev truffet af den tidligere regering, og da Politiken skrev om problemet, sagde udviklingsminister Christian Friis Bach, at han var bekymret over de mange henrettelser i Iran. Alligevel mente han, at fordelene med det her program er større end den risiko, vi løber.

Det var planen, at Danmark de næste to år skulle donere yderligere samlet syv millioner kroner til programmet, men fredag kom en evaluering af projektet, og den fik ministeren til at ændre holdning

- Den havde jeg ikke sidst vi talte sammen. Vi har behandlet evalueringen på et møde i dag (i går, red.), og på den baggrund er det min klare indstilling, at vi stopper støtten, siger Christian friis Bach til Politiken.

/ritzau/