Danmark takkede 'nej' til sydkoreansk tilbud om coronatest: Nu beklager sundhedsministeren

Magnus Heunicke (S) beklager, at sundhedsmyndigherne ikke har fulgt op på henvendelse fra Sydkorea, skriver han.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) beklager nu, at sundhedsmyndighederne ikke reagerede på et sydkoreansk tilbud om at købe testudstyr. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det lød som et godt tilbud, da avisen Berlingske i går kunne beskrive, hvordan sydkoreanske embedsmænd for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit.

Men myndighederne lod sig ikke overbevise af tilbuddet, og Danmark gik derfor glip af en mulighed for at indkøbe tusindvis af test, der kan bruges til at finde ud af, om personer er smittede med coronavirus.

Nu beklager sundhedsminister Magnus Heunicke forløbet i en mail til Folketingets sundhedsfordførere, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

- Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til Covid-19 fra sydkoreanske leverandører.

- Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd. Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København med henblik på i morgen tidlig at genetablere en kontakt om muligt køb af testkit fra de sydkoreanske leverandører, skriver Magnus Heunicke til sundhedsordførerne.

Dansk mangel på testkit

De danske myndigheder er blevet kritiseret fra flere kanter, fordi Danmark ikke tester nær så mange personer for mistanke om smitte med coronavirusset, som andre lande gør.

Indtil videre er 12.843 personer testet for coronavirus herhjemme ifølge dagens opdatering fra myndighederne. 1.450 personer er testet positive. Der regnes med et betydeligt mørketal, idet kun en snæver gruppe af borgere hidtil er blevet testet.

Argumentet har fra myndighederne været, at sundhedssystemet risikerede at løbe tør for test. Således lød det i en pressemeddelelse fra Danske Regioner, at ikke alle sundhedsmedarbejdere kunne få en garanti for, at de kunne blive testet.

Det skyldtes midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten

Noget, som de mange testkit fra sydkoreanske leverandører altså kunne afbøde.

Bekræftet af sydkoreansk handelskammer

Forløbet blev i går bekræftet af SangHwan Kim, der er direktør for organisationen KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency), som sorterer under Sydkoreas ambassade i København. Han sagde således til Berlingske

- Vi kontaktede de danske myndigheder for knap to uger siden og tilbød dem at formidle salg af coronatest på vegne af fire store sydkoreanske producenter. Producenterne ville på kort tid kunne levere tusindvis af testkit og møde enhver efterspørgsel. Der er tale om EU-certificerede leverandører med godkendte testkit, sagde SangHwan Kim til avisen.

I mailen fra sundhedsministeren fremgår det, at Folketinget "snarest" vil få en skriftlig orientering om forløbet og "en status på det videre forløb".

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk