Danmark tilbageholder millioner til Tanzania for homofobi

Støtte tilbageholdes, en ambassadør er indkaldt til samtale og en rejse er aflyst efter homofobisk kommentar.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs tilbageholder støtte til Tanzania efter at en kommissær i Tanzania opfordrede folk til at angive homoseksuelle, så de kunne blive anholdt. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Danmark tilbageholder 65 millioner kroner i støtte til Tanzania.

Det fortæller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) onsdag under et møde i Folketingssalen.

Reaktionen kommer, efter at en kommissær i Tanzania opfordrede folk til at angive homoseksuelle, så de kunne blive anholdt.

- Jeg er meget bekymret for den negative udvikling i Tanzania. Senest med helt uacceptable homofobiske udtalelser fra en kommissær.

For nogle uger siden opfordrede Paul Makonda, der er guvernør i Tanzanias største by, Dar-es-Salaam, borgerne til at angive bøsser og lesbiske.

Desuden sagde han ifølge DR på et pressemøde, at han ville få et efterforskningshold til at gennemsøge sociale medier for homoseksuelle, der efterfølgende skulle anholdes.

Næststørste støttemodtager

Tanzania er det land, som sidste år med 349 millioner kroner modtog næstmest i støtte fra Danmark. Men Makondas heksejagt på homoseksuelle kan have sat en kæp i hjulet for fremtidig millionstøtte.

- Der er behov for at revurdere Danmarks engagement i Tanzania, siger Ulla Tørnæs.

Foruden den tilbageholdte støtte har ministeren holdt møde med Tanzanias udenrigsminister. Tanzanias ambassadør i Danmark er også indkaldt til en samtale i udenrigsministeriet.

Tørnæs havde en planlagt rejse til Tanzania, som er blevet udskudt.

På et møde i EU i slutningen af november vil udviklingsministeren med sine kolleger debattere, hvordan støtten til det østafrikanske land skal se ud fremadrettet.

- Jeg vil hellere gøre de lande vrede, end jeg vil gøre gud vred, har Makonda ifølge DR sagt, efter at han begyndte at modtage international kritik for sine homofobiske udmeldinger.

/ritzau/