Danmark trækker soldater hjem fra Mali

Efter konsultation med Folketinget har regeringen besluttet at trække danske soldater ud af Mali, siger udenrigsministeren.

16 europæiske lande opererer i Mali for at sikre fred, stabilitet og demokrati i forbindelse med operation 'Barkhane'. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix Denmark)

De seneste dages beskyldninger fra overgangsregeringen i Mali rettet mod Danmark, får nu konsekvenser for den danske tilstedeværelse i det vestafrikanske land.

Det danske bidrag bliver nu trukket ud af landet, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det sker, efter at overgangsstyret i Mali i aftes fastholdt, at Danmark skulle trække sig ud af landet.

- Kupgeneralerne sendte en offentlig erklæring ud, hvor de igen gentog, at Danmark ikke er velkomne i Mali.

Beslutningen er taget efter en drøftelse i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, hvor der er enighed.

Danmark har omkring 90 soldater og et hold kirurger i landet som en del af den særlige Takuba Task Force, der er ledet af Frankrig.

- Vi fortsætter vores tætte samarbejde med vores europæiske allierede med Frankrig i spidsen i forhold til at fastholde presset på kupgeneralerne for at få demokratiet tilbage og skabe sikkerhed for befolkningen i Mali, siger Kofod videre.

Ifølge Malis regering har Danmark ikke konsulteret tilstrækkeligt med regeringen omkring udsendelsen af de danske soldater. Danmark har angiveligt heller ikke overholdt de nødvendige protokoller, lyder det.

I en erklæring tidligere på ugen lød det, at "denne indsættelse blev foretaget uden samtykke".

Kup-styre fastholdt krav

Beslutningen kommer, efter at Mali tidligere denne uge krævede, at de danske tropper blev hjemtaget straks.

Ifølge regeringen i Mali har Danmark sendt soldater til det vestafrikanske land uden forudgående aftale.

- Vi er der på invitation fra Mali. Kupgeneralerne har - i et beskidt politisk spil - trukket den invitation væk. Desværre er det et spil, vi ser, fordi de ikke ønsker en hurtig plan tilbage til demokrati, lød det fra Jeppe Kofod.

En række europæiske lande bakkede i aftes op om Danmark i sagen. De i alt 15 lande tæller ud over Danmark blandt andet Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Norge, Sverige og Portugal. De sagde samstemmende, at Danmarks tilstedeværelse i landet er "lovlig".

Landenes operation i Mali omfatter omkring 900 soldater under fransk ledelse.

Kort efter landenes udmelding skrev det maliske overgangsstyre i en erklæring, at landet fastholder sit krav om, at de danske soldater øjeblikkeligt skal forlade landet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Styret i Mali kom til magten ved et kup i 2020.

Vil tage noget tid at trække tropper ud

I sidste uge ankom et hold af danske jægersoldater og kirurger til Mali for at tage del i missionen ved navn Takuba Task Force. Missionen er en del af Operation Barkhane, som har været til stede i blandt andet Mali siden 2014 under fransk ledelse.

Beslutningen om at hjemtage soldaterne er nu taget. Men det vil vare lidt tid, før det danske bidrag er trukket helt ud af det vestafrikanske land, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Når vi er i Mali, så er det fordi, der har været et ønske fra Malis regering om, at vi skulle have en dansk tilstedeværelse. De har spurgt os om hjælp til at komme og løse en opgave.

- Vi påbegynder hjemtagning af vores soldater. Det kommer til at tage noget tid, siger hun.

Missionen blev lanceret i marts 2020 og omfatter soldater fra en lang række europæiske lande. Deriblandt Sverige og Norge.