Danmark vil sende 30 ekstra soldater til Irak

Politisk flertal vil sende 30 ekstra soldater til Irak i kampen mod Islamisk Stat.

Folketinget vil styrke den danske indsats mod Islamitisk Stat i Irak. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Et flertal i Folketinget er klar til at sende 30 danske soldater til Irak for at bidrage til den danske indsats mod Islamisk Stat.

Det sker efter ønske fra amerikanerne, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA):

- Vi vinder frem på den ene side på slagmarken, men der er stadig nogle lommer, hvor der er noget modstand og for at kunne frigive nogle kræfter fra andre allierede, så kan vi så gå ind og supplere på de områder, hvor vi er stærke, siger han.

Ud over de 30 ekstra soldater vil Folketinget også sende 12 lægefaglige personer af sted. Det danske bidrag i kampen mod Islamisk Stat har hjemme i den irakiske militærlufthavn al-Asad-basen, hvor op mod 150 danske soldater allerede nu er udstationeret.

Den seneste tid har Islamisk Stat været på tilbagetog og mistet terræn, men derfor er det fortsat vigtigt, at Danmark bidrager, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V):

- Nu er vi ved at få bekæmpet ISIL's magt over forskellige geografiske områder. Det har været super vigtigt, fordi vi så berøver dem indtægtskilder: de kan ikke beskatte folk, de kan ikke udnytte oliekilder og de kan ikke sælge råstoffer.

S og DF bakker op

Socialdemokratiet støtter regeringens forslag om en forøgelse af kampen mod IS:

- Socialdemokratiet vil støtte det ønske regeringen har om at udsende yderligere soldater og lægebidrag til Irak, siger Nick Hækkerup, der er udenrigsordfører for Socialdemokratiet.

Regerings støtteparti Dansk Folkeparti bakker også op, men understreger at det danske forsvar er presset:

- Vi er bekymrede for, at denne her operation kræver flere og flere danske soldaters deltagelse. Der synes vi, at der skal sættes en stopper for det. Så vi har også sagt: nu må man godt signalere ud ad til, at der ikke skal komme flere anmodninger om, at vi skal bidrage, siger partiets forsvarsordfører, Marie Krarup.

Lang vej igen

Ifølge Anders Samuelsen har Danmarks indsats i Irak været en succes, men han peger på, at det kan tage flere år, før Danmark kan trække soldaterne hjem igen:

- Det vi skal fokusere på på nuværende tidspunkt, det er, at den succes også bliver holdbar på den lange bane. Vi skal sikre, at der kommer en inkluderingsfase, og at parterne kan begynde at se en fremtid dernede, siger han

Han bakkes op af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen:

- Vi er jo ikke så naive, at vi tror, at så forsvinder terroren. Nu vil ISIL leve gemt rundt omkring blandt den irakiske befolkning og vil formentlig bruge mange kræfter på at demonstrere, at de stadig kan lave terroraktioner. Jeg tror, vi skal være i Irak i en længere årrække for at forhindre, at der opstår et tomrum, så ISIL kan genetableres, siger han.

Den danske indsats mod IS

Da Danmark 2014 blev en del af koalitionen mod Islamisk Stat i Irak, bidrog forsvaret i første omgang med et Hercules-transportfly og et mandskab på 55 personer.

Men Danmarks bidrag udviklede sig hurtigt i efteråret 2014 til også at omfatte F16-kampfly. I alt syv fly og 280 personer blev det besluttet at sende af sted, og allerede få uger efter havde flyene deltaget i omfattende operationer og smidt bomber mod fjendtlige mål.

I marts 2016 gik den danske militære kamp mod Islamisk Stat ind i en ny fase, efter politikerne besluttede, at indsatsen ikke kun skulle omfatte Irak, men også Syrien. Med beslutningen kom det samlede danske militære bidrag til at omfatte cirka 400 danske soldater, inklusive piloter og støttepersonel.

Men i december 2016 var det igen slut med bombninger fra danske kampfly.

- Vi har besluttet at trække de danske kampfly hjem som planlagt. Til gengæld vil vi hjælpe koalitionen med nogle konstruktions- og ingeniørtropper, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen den gang.

Facebook
Twitter