Danmark vil sende længe ventet våbensystem til Ukraine

Det er "praktisk talt hele det danske artilleri", der bliver sendt til Ukraine, siger forsvarskorrespondent.

Danmark vil donere våbensystemet Caesar-haubitser til Ukraine.

Det har forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for kort tid siden meddelt på et pressemøde.

Efter planen modtager Danmark indenfor det næste halve år 19 artilleripjecer fra en fransk producent, og de vil alle blive doneret til Ukraine.

Jakob Ellemann-Jensen kalder situationen i Ukraine "grusom".

- Ukrainerne har bedt om yderligere støtte fra den frie verden, herunder også Danmark, siger han.

En af de ting, Ukraine specifikt har bedt om fra Danmark, er netop Caesar-artilleri.

Der er altså ikke tale om våben, som Danmark kan sende afsted nu og her. Simpelthen fordi, de ikke er i Danmark endnu.

Men Jakob Ellemann-Jensen siger, at de forventes at komme til Danmark i løbet af det næste halve år.

Men det er også en beslutning med nogle indbyggede udfordringer, lyder det. For systemet er behæftet med fejl.

- Det har vi gjort dem opmærksom på, og de ønsker stadig at modtage det her materiel. Det betyder, at de fejl skal udbedres, inden vi kan levere det. Men det forventer vi kan ske relativt hurtigt, siger forsvarsministeren.

Og så efterlader det et "kapacitetshul" i det danske forsvar. Forstået på den måde, at det jo er våben, der egentlig var bestilt til det danske forsvar, som man nu kommer til at mangle.

- Det giver et par udfordringer. Dels at den brigade, der skal være klar næste år, ikke kan være klar lige så hurtigt, og dels betyder det noget for vores fastholdelse af personel. For de mennesker, som er artillerister, skal have noget at arbejde med.

- Derfor arbejder vi på en genanskaffelse så hurtigt som muligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kronjuvelerne til Ukraine

Regeringen har søgt om opbakning til donationen i Folketinget gennem Det Udenrigspolitiske Nævn, og det har den fået. Jakob Ellemann-Jensen vil så formelt give besked om donationen på et donor-møde på Ramstein-basen i Tyskland i morgen.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fik i et videoopkald en direkte bøn fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, om at donere Caesar-systeme under et møde i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF) i Riga i december. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Ifølge DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er der tale om et "markant skridt" og en - i dansk optik - voldsomt stor donation.

- Det er praktisk talt hele det danske artilleri, Danmark med ét slag forærer til Ukraine. Det er et våbensystem, som er det kraftigste og mest langtrækkende, der findes i den danske hær. Det er et våbensystem, man har glædet sig til at få og som soldaterne har set frem til at arbejde med. Men det får de så ikke nu, siger han.

Han betegner systemet som noget nær kronjuvelerne i et dansk militærperspektiv.

Og netop artillerisystemer som det, Danmark nu sender afsted, er afgørende for den måde, krigen i Ukraine udvikler sig i øjeblikket, lyder det fra Mads Korsager.

- Krigen i Ukraine er på mange måder blevet en artilleri-krig, hvor der bliver brugt mange og store kræfter på at ramme fjendens koncentrationer af soldater, fjendens lagre af ammunition eller andet udstyr.

- Det, det her system kan, er at skyde rigtig langt og rigtig præcist. Det her giver faktisk Ukraine en mulighed for at slå russernes angreb i stykker, inden de egentlig opstår, siger han.

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har Danmark allerede brugt 5,6 milliarder kroner på donationer til Ukraine. 4,2 milliarder kroner i militære donationer og 1,4 milliarder kroner i humanitær civil hjælp.

Donationen af artilleri-systemet kommer så oveni.