Danmarks bedste debattør kåret på Folkemødet

Stemningen var høj, debatterne var hede, emnerne var tunge, men debattørerne gjorde dem lette. Danmarks bedste debattør er fundet.

Fire debattører. Fire taler. Ni debatter. En vinder.

DM i debat er allerede blevet en tradition for at være en scene for de dygtigste ungdomspolitikere i Danmark. I 2011 var det DSU-formand Peter Hummelgaard, der vandt. Sidste år daværende SFU-formand Gry Möger Pedersen.

Allinge på Bornholm lægger havn til over 1200 arrangementer i løbet af de 4 dage, som Folkemødet varer. Et utal af disse er debatter mellem politikere, samfundsdebattører og erhvervsfolk. Men kun et sted kåres der en vinder til slut. En sejrherre over dem alle.

Dr.dk har dækket DM i debat, der i år løber af stablen for tredje gang i træk på Folkemødet.

Præsentation

Gæstgiverens gårdhave i Allinge er proppet med gæster, der spændt venter på, at landets unge politiske talenter skal gribe mikrofonen og med retorikken som våben bekæmpe hinanden med røde og blå tanker om fremtidens Danmark.

Solen bager ned over de flere hundrede mennesker, der breder sig ud over bænke, trapper og plænen i gårdhaven.

De fire unge debattører, der har kæmpet sig til finalen, er samfundsdebattør Tarik Hussein, formand for Konservativ Ungdom, Kristoffer Beck, formand for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, og Jonathan Simmel fra Socialistisk Ungdomsfront.

Lars Trier Mogensen styrer rutineret slagets gang, der er arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd og Politiken, og dommerpanelet består af Bent Falbert, tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Per Michael Jeppesen, opinionsredaktør på Politiken, og skuespilleren Lisbeth Wulff.

Lars Trier Mogensen præsenterer de 4 unge debattører og de 3 dommere.

Talerne

De tre dommere giver undervejs deltagerne karakterer fra et til ti, der i sidste ende afgør, hvem der skal dyste mod hinanden i den endelige finale. Først bliver debattørerne bedt om at argumentere for den reform, som de ville gennemføre som den første, hvis de var statsminister.

Jonathan Simmel vil ændre vilkårne for den private sektor, Morten Dahlin vil gennemføre en innovationsreform, og Tarik Hussein vil tage et opgør med de sidste 30 års integrationspolitik. Sidstnævnte får klart det største bifald fra publikum.

Kristoffer Bech vil tage et opgør med velfærdssamfundet og det faktum, at rige får velfærdsydelser. Han præsenterer sikkert sin sag i et roligt tempo og og høster helt fortjent den indledende rundes højeste karakter fra dommerne.

Debatterne

I den næste runde begynder debatterne mellem de unge politikere. Der er en stilhed i starten, men meget hurtigt kommer den kontante afregning i form af både buh-råb og klapsalver fra publikum. Første diskussion handler om støtte til offentlig transport mellem Kristoffer Beck og Jonathan Simmel:

- Hvorfor skal jeg betale for, at du kører i bus, når du ikke betaler for, at jeg kører i bil? spørger Kristoffer Beck.

- Det skal du, fordi du stadig ikke betaler i nærheden af, hvor meget du belaster miljøet, svarer Jonathan Simmel.

Morten Dahlin bliver kaldt den blå bulderbasse af dommerne, fordi han med stor energi og et enormt engagement leverer sine pointer med overbevisende kraft. Et eksempel var hans argumentation for, at myndighedsalder og valgretsalder skal følges ad, og hvorfor at man ikke skal have lov at stemme som 16 årig:

- Hvis du ikke er gammel nok til at gå ned i banken og gældsætte dig selv, hvorfor skal du så have lov til at sidde i folketinget og få lov til at gældssætte alle andre? Som 16-årig er du ikke gammel nok til at ryge en smøg og drikke en sjus, men du vil så være gammel nok til at træffe dit allervigtigste valg, nemlig at stemme, siger han til stor begejstring for tilhørerne.

Lars Trier Mogensen præsenterer de 4 unge debattører og de 3 dommere.

Tarik Hussein og Kristoffer Beck diskuterer kriminalisering af sexkøbere.

- Jeg går ud fra, at hvis man spørger kristoffer, så går han ind for det frie marked, og så kan alle købe, hvem de vil. Men vi er nødt til at tage forbehold for de 95 procent, der ikke er de lykkelige ludere. Det er et spørgsmål om, at vi ikke viser medmenneskelighed, siger Tarik Hussein

- Prostituerede står alene på gaden og trækker, netop fordi de ikke må organisere sig. Jeg bliver nødt til at spørge dig, Tarik, og publikum: "Hvem ejer min krop?" spørger Kristoffer Beck.

Efter noget tøven svarer Tarik Hussein, at det gør Kristoffer Beck selvfølgelig selv. Det udløser et rungende bifald fra publikum.

Den endelige finale

Efter 8 hede debatter, er de to finaliser fundet: Kristoffer Beck og Morten Dahlin.

- Det siger meget, at det er to borgerlige debattører, der står her. De har været skarpere og mere veloplagte, det må man bare erkende, siger dommer Per Michael Jespersen.

- Det siger bare, at dommerne er mere farvede, lyder det fra en stemme blandt publikum.

Men trods den enlige kommentar er der vist ingen tvivl om, at netop disse to unge politikere har været de to stærkeste i dagens dyst. De går på scenen en sidste gang, og til at begynde med har de list problemer med at finde ud af, hvad de overhovedet er uenige om, men det lykkes til sidst.

Et uddrag af debatten kan ses i toppen af denne artikel, og selvom videoen ikke giver et indblik i hele de to herres diskussion, så efterlader den vist ingen tvivl om vinderen i DM i debat.

Morten Dahlin ønskes et stort tillykke med sejren og titlen.