Danmarks nye udenrigsminister for nylig: USA afgør vores udenrigspolitik

Danmarks nye udenrigsminister, Anders Samuelsen, slog i 2014 fast, at USA afgør Liberal Alliances udenrigspolitik.

Indtil for få år siden havde Liberal Alliance ikke nogen udenrigspolitik. Nu skal partileder være udenrigsminister. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det er ganske få år siden, at Liberal Alliance slet ikke havde nogen udenrigspolitik. Partiet satte i alle sager sin lid til, at regeringen traf de rigtige beslutninger - også når det handlede om situationen i Libyen.

- Det er regeringen, der fører Danmarks udenrigspolitik, så vi støtter de beslutninger, regeringen træffer, sagde politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) til Politiken tilbage i 2011.

Først i efteråret 2014 kom den nyudnævnte udenrigsminister og partileder Anders Samuelsen på banen med lidt mere konkret formuleret politik på udenrigsområdet.

Den var dog ikke blevet selvstændigt videreudviklet til andet, end at den følger USA's udenrigspolitiske linje.

Vært Clement Kjærsgaard på DR2's Debatten spurgte partilederen om, hvornår partiet havde fået sig en udenrigspolitik. Her lød svaret:

- Nu har vi siddet i Folketinget i tre år, og selvfølgelig har vi også en udenrigspolitik. Vores udenrigspolitik er, at vi følger det, amerikanerne beder os om, sagde Samuelsen.

Hjemmeside: Ønsker friere og rigere verden

Han mente, det var vigtigt, vi havde USA som bannerfører på udenrigspolitikken, fordi de har styrken og et bedre overblik, end vi har i Danmark til at sige, 'nu er det på tide, vi gør noget'.

- Så siger Liberal Alliance, at det er vi med på, sagde Samuelsen og refererede til, at vi i Danmark var gået med i en amerikanskledet koalition, der smider bomber i Irak og Syrien.

Liberal Alliances hjemmeside er der i dag sat lidt flere ord på, hvor partiets holdninger ligger på udenrigsområdet.

Her hedder det blandt andet:

- LA's tilgang til udenrigspolitikken er pragmatisk og løsningsorienteret. Vi ønsker en friere og rigere verden, hvor menneskers og nationers ret til frihed, demokrati, selvbestem- melse og frihandel står i centrum. Det er den bedste forudsætning for at skabe fred.

Partiet understreger, at det er tilhænger af dansk deltagelse i EU, FN, NATO og WTO, men at der også er brug for reformer:

- Som et lille, klogt land ser vi det som Danmarks opgave og mulighed at arbejde for, at disse organisationer besinder sig på deres oprindelige udgangspunkt: fred, frihed og frihandel.

- Der er behov for reformer af den måde, organisationerne arbejder på. Modernisering og reformer skal sikre, at de organisatoriske strukturer og politiske mål understøtter hinanden.

(© dr)