Danmarkshistoriens længst siddende borgmester er død

Brøndbys mangeårige by-konge, socialdemokraten Kjeld Rasmussen, er død.

Danmarkshistoriens længst siddende borgmester, socialdemokraten Kjeld Rasmussen, er død. Det oplyser folketingsmedlem Morten Bødskov (S) på vegne af familien. Han blev 91 år.

Kjeld Rasmussen blev valgt til borgmester i Brøndby i 1966 og bestred posten helt frem til 2005.

Kjeld Rasmussen har således haft stor indflydelse på Brøndbys udvikling fra bar mark til en moderne kommune, der ikke mindst er kendt for sit fodboldhold.

- Han startede sit politiske virke, da Brøndby stadig var en mark. Han fik bygget en masse almennyttige boliger, fik foreningslivet til at blomstre og fik sat gang i Brøndby IF. Hans indsats som borgmester er både

uvurderlig
og
imponerende
, fortæller Brøndbys nuværende borgmester, Kent Max Magelund (S).

- Kjeld var helt speciel, simpelthen fordi han var borgmester i 40 år - det er der ingen andre, der nogensinde kommer til at tangere. Og det er ikke en tilfældighed, at man bliver valgt så mange gange som borgmester.

Inkarnationen af en bykonge

Kjeld Rasmussen var om nogen inkarnationen af den socialdemokratiske vestegnsbykonge. Og han var en af de markante stemmer, der fra slutningen af 1980'erne

gentagne
gange advarede om, at den danske integrationspolitik var på forkert kurs.

Et synspunkt, som den socialdemokratiske partiledelse siden har givet borgmestrene på vestegnen ret i.

- Han var en fantastisk dygtig politiker, der havde ordet i sin magt og han havde ingen respekt for autoriteter. Det så vi eksempelvis, da han 40 år før alle andre udtalte sig om problematikkerne i forbindelse med indvandringen. Det, der er en del af de fleste partiers politik i dag, gjorde han opmærksom på allerede i 1970'erne, siger Kent Max Magelund.

- Det er let at spille bagklog nu, men han havde fingeren på pulsen længe før den slags synspunkter blev accepteret i landspolitik.

En rørt Kjeld Rasmussen tører en tåre væk under sin afskedsreception, juni 2005 på Brøndby Rådhus. Han takkede af efter 39 år som borgmester. (Foto: kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Uddannet jurist og fodboldfan

Kjeld Rasmussen blev uddannet cand.jur. i 1955 og var fra 1958 advokat med møde for

Højesteret
.

Hans hjerte bankede især for det, mange både i og uden for Brøndby forbinder vestegnskommunen med - nemlig byens fodboldhold. For to år siden forklarede Kjeld Rasmussen i et interview med lokalavisen Folkebladet, hvorfor netop sporten var så vigtig for ham.

- Det er en sammenhængskraft alle disse mennesker imellem, fordi uanset alder, uanset uddannelse, uanset hvor du kommer fra, og uanset hvordan du opfører dig, hvis du kan navigere på et hold i cricket, håndbold og fodbold, så er det sådan, at man hjælper hinanden, sagde Rasmussen dengang ifølge Ritzau.

Kjeld Rasmussen i 1974 - og med otte års borgmestererfaring. Han fik i alt 39 år på den post. (Foto: Henning Thempler © Scanpix)

Han var "ekstremt udadvendt"

Det menneskelige fokus er også noget, byens nuværende borgmester vil huske Kjeld Rasmussen for.

- Jeg har kendt Kjeld helt tilbage fra 1970'erne, hvor min far sad i

kommunalbestyrelsen
med ham og vil især huske ham for at være ekstremt udadvendt, siger Kent Max Magelund.

- Alle kendte Kjeld, og han talte med borgerne, som om de var gode kammerater, uanset hvor og hvornår han mødte dem. Han var typen, der altid kunne huske navnene på folk og deres børn.

Kjeld Rasmussen blev 91 år og sov stille ind lørdag. Han efterlader sig hustru, børn og børnebørn. I morgen holdes der et minuts stilhed og spilles med sørgebind, når Brøndby IF spiller hjemme mod AaB.

Facebook
Twitter