Dannebrog må fortsat brænde

Det skal fortsat være tilladt at brænde Dannebrog, selvom det er strafbart at sætte ild til andre landes flag. Det mener et stort flertal i Folketinget.

Det her er stadig tilladt - et stort flertal i Folketinget vil ikke gøre det forbudt at brænde Dannebrog. (© DR)

Det skal fortsat være tilladt at brænde Dannebrog, selvom det er strafbart at sætte ild til andre landes flag. Det mener et stort flertal i Folketinget.

Dermed står Dansk Folkeparti alene med sit forslag om at det fremover skal kunne koste op til to års fængsel, hvis demonstranter for eksempel sætter ild til Dannebrog.

- Det er en u-ting - det er u-dansk at afbrænde Dannebrog. Det er at forhåne og nedgøre vores land, sagde Peter Skaarup (DF) til dr.dk/politik.

Ytringsfriheden vejer tungere

Men både regeringspartierne og oppositionen mener ytringsfriheden vejer tungere end beskyttelse af et nationalt symbol:

- Det radikale venstre vil stemme i mod DFs forslag. Ikke fordi vi synes, at folk skal brænde Dannebrog af, men fordi vi ikke vil være med til at begrænse ytringsfriheden, siger den radikale flagordfører - Simon Emil Ammitzbøll til dr.dk/politik.

Det radikale Venstre har ingen problemer med racisme- og blasfemiparagrafferne, der jo i virkeligheden også er en begrænsning af ytringsfriheden. Men det er noget andet mener Simon Emil Ammitzbøll:

- Det handler om mindretalsbeskyttelse. Racisme- og blasfemiparagrafferne beskytter etniske og religiøse mindretal mod hetz og forhånelse, men danskerne er jo ikke noget mindretal i Danmark. Derfor er der ikke noget behov for at indskrænke ytringsfriheden af hensyn til danskerne.

- I USA hvor man har en meget patriotisk præsident, har borgerne lov til at brænde det amerikanske flag af. Det sker af hensyn til ytringsfriheden - sådan bør det også være her, mener den radikale flagordfører.

Forskel på flag

Men når det er tilladt at brænde Dannebrog - hvordan kan det så være at det er forbudt at sætte ild til Union Jack eller Stars and Stripes? Det har Henning Koch, professor i Statsforfatningsret, et bud på:

- Den nuværende bestemmelse om at det er forbudt at forhåne andre lande, er lavet for at forhindre diplomatiske kriser og værne Danmark mod handelsboykot osv. Det er altså et rent udenrigspolitisk hensyn, siger Henning Koch og fortsætter:

- Dansk Folkepartis forslag handler om, at det skal være forbudt at krænke den danske nationalfølelse.

Loven der forbyder afbrænding af udenlandske flag, blev senest brugt i 1936, hvor en gruppe mennesker blev dømt for at forhåne det sovjetiske flag.

ExternalContent

FacebookTwitter