Dansk ambassadør bliver sendt tilbage til Iran

Danny Annan blev i slutningen af oktober hjemkaldt fra Iran efter oplysninger om iranske attentatplaner.

Danmarks ambassadør i Iran Danny Annan. Danmark blev hjemkaldt sidst i oktober - nu rejser han tilbage igen. (Foto: © Udenrigsministeriet)

Udenrigsministeriet sender den danske ambassadør Danny Annan tilbage til Iran på torsdag.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Berlingske.

Ministeriet hjemkaldte for tre uger siden ambassadøren, efter at Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyste, at det mener, at iransk efterretningstjeneste har haft planer om et attentat mod iranere i Danmark.

Ifølge Berlingske rejser ambassadøren tilbage til Teheran for at koordinere eventuelle sanktioner mod Udenrigsministeriet.

Beslutningen blev ifølge Berlingske truffet efter EU's udenrigsministermøde mandag, hvor EU-landene overvejede, hvordan man eventuelt kan imødekomme et dansk ønske om at iværksætte nye sanktioner mod Iran.

Der blev ikke vedtaget nogen sanktioner, men udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fortalte, at der er nedsat en gruppe, som skal undersøge, hvilke sanktioner der kan blive tale om.

Martin Marcussen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, har kaldt ministeriets beslutning om hjemkaldelsen for et usædvanligt diplomatisk skridt.

- Det er et tegn på, at man overvejer, om Iran i virkeligheden er modent til at indgå i almindelige diplomatiske relationer, sagde Martin Marcussen i oktober.

/ritzau/