Dansk Europol-chef stiller op for Ny Alliance

Dansk politis topmand hos Europol melder sig som folketingskandidat hos Ny Alliance - har hjulpet partiet med retspolitik og forslag til at imødegå radikalisering.

Fra politi til politik - Preben Juel forlader snart dansk politis toppost hos Europol i Holland for at stille op som folketingskandidat hos Ny Alliance (Foto: Mette Bäcklund Andersen © Ny Alliance)

Dansk politis topmand hos Europol springer nu ud som medlem og folketingskandidat hos Ny Alliance: Ved årsskiftet forlader den 61-årige Preben Juel jobbet i Holland for at tage fat på et nyt liv i politik.

- Jeg har været klar til at tage hjem, hvis valget blev udskrevet i efteråret. Nu bliver det altså til nytår, jeg holder skiftedag, siger Preben Juel til DR Nyheder online.

Den nye kandidat håber at stille op i hjembyen Ålborg, når Ny Alliances lokalorganisation er på plads.

Konkurrence om Nordjylland

I så fald kommer han til at konkurrere om de nordjyske stemmer med folketingsmedlem Inge-Lene Ebdrup, der for kort tid siden forlod Venstre for at slutte sig til Ny Alliance. Hun blev dermed partiets tredje MF'er efter Naser Khader og Leif Mikkelsen.

Preben Juel har også en fortid som Venstre-medlem, men har dog ikke været aktiv i partiarbejdet.

Har hjulpet partiet

Mens Preben Juel har haft travlt i de europæiske politicirkler, har han dog også haft tid til at hjælpe Ny Alliance med at udforme dele af partiets politik.

Han har bidraget både til det retspolitiske udspil og til forslaget om at oprette et "antiradikaliserings-kontor" i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Ligesom Ny Alliance holder fast ved det meste af den nuværende udlændingepolitik, går Preben Juel på sin hjemmeside ind for en stram udlændingepolitik, "men med et afbalanceret syn" på både asylansøgere, arbejdssøgende og egentlige indvandrere.

Roser DF for udlændingedebat

Preben Juel vil, som Ny Alliance, minimere Dansk Folkepartis indflydelse på en god borgerlig politik, specielt partiets unuancerede holdning til flygtninge og indvandrere. Han roser dog DF for at have rejst udlændingedebatten:

- En nødvendig debat om et problem, som man i mange andre lande har fejet ind under gulvtæppet alt for længe, men for os er det nu tid til at se fremad, mener Preben Juel.

Startede som smed

Chefkriminalinspektør Preben Juel har bred erfaring både hjemmefra og internationalt. Blandt andet var han i 8 år på Grønland, og i 90'erne var han chef for kriminalpolitiet i Ålborg og Århus. I 2001 blev han leder af det danske forbindelseskontor hos den europæiske politiorganisation Europol i Haag i Holland.

Formodentlig har Ny Alliances nye kandidat en værdifuld evne til at handle i rette tid - at smede mens jernet er varmt, så at sige.

Før han blev politimand, var han nemlig uddannet smed.