Dansk Flygtningehjælp: Løkke underminerer værdigheden i vores asylsystem

Regeringen vil etablere en udsendelseslejr for afviste asylansøgere i udlandet. Danmark skubber ansvaret fra sig, kritiserer Dansk Flygtningehjælp.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, er bekymret over, at regeringen vil sende afviste asylansøgere til en hjemsendelseslejr et andet sted i Europa. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Grundlovsdagen blev pludselig mindre glædelig for Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved middagstid meddelte, at regeringen arbejder på at få etabletet en udsendelseslejr for afviste asylansøgere et "ikke attraktivt" sted i Europa.

Hvis regeringens planer bliver til virkelighed, skal afviste asylansøgere i fremtiden ikke sidde i venteposition på danske udrejsecenter. I stedet skal de vente på deres hjemsendelse i et europæisk land uden for EU, og det bekymrer Christian Friis Bach.

- Når vi underminerer den grundlæggende værdighed, som vores asylstem bygger på, så gør vi det meget sværere at overtale andre lande til at indføre en stærkere beskyttelse.

- Så helt grundlæggende er vi bekymrede, fordi man skubber beskyttelsen af flygtninge og sårbare migranter væk fra Danmark og måske også ud af Europa, siger han.

Danmark skubber ansvaret fra sig

Samtidig har Christian Friis Bach, der var radikal udviklingsminister i Helle Thorning-Schmidts regeringstid, svært ved at se, hvordan Danmark skal overtale andre lande til at tage afviste asylansøgere fra Danmark.

Lars Løkke Rasmussen forsikrer, at man er "relativt langt" i bestræbelserne. Men i hvilket land, lejren skal ligge - eller hvilke andre lande, der er med ombord - vil han ikke løfte sløret for af hensyn til forhandlingerne.

For at en udsendelseslejr lever op til reglerne, skal den ligge i andet EU-land, påpeger Christian Friis Bach. Men det er ikke, hvad regeringen lægger op til, og derfor tror Dansk Flygtningehjælp ikke på idéen.

- Det er bekymrende, at vi skubber ansvaret for os. Man kan kun løse udfordringerne, hvis alle lande påtager sig en del af ansvaret, siger Christian Friis Bach.

Regeringen har fuld opbakning til arbejdet med at få etableret en udsendelseslejr fra Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter