Dansk Flygtningehjælp om asylstramninger: Uværdigt

Regeringen vil begrænse familiesammenføring for flygtninge. Det kan være juridisk stridigt, lyder det.

Andreas Kamm mener, at regeringens planer kan stride mod menneskerettighedskonventionen.

Regeringen forsøger at dæmme op for tilgangen af flygtninge fra eksempelvis det uroplagede Syrien ved at forhindre asylansøgere i at få familiesammenføring det første år, de får ophold i Danmark.

Det mener Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, der siger, at flygtningene bliver sat i en uværdig situation.

- Det er umenneskeligt at sætte folk i en situation, hvor de sidder i Danmark i et år, vel vidende at deres familie har en ubeskyttet skæbne og tilværelse i Syrien og nabolande, siger han.

Regeringen vil stramme

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lagde i sin åbningstale i Folketinget op til en skærpelse af reglerne.

- En flygtning, der er i Danmark under midlertidig beskyttelse, skal ikke have krav på at få familien hertil det første år, efter han eller hun har fået opholdstilladelse. Hvis konflikten i hjemlandet trækker ud, så kan opholdet blive forlænget, sagde hun.

Regeringen har valgt at give syrere på flugt midlertidig opholdstilladelse i Danmark på grund af den militante gruppe Islamisk Stats hærgen i både Syrien og det nordlige Irak, hvor mange er drevet på flugt.

Alene i august søgte omkring 2300 personer om asyl i Danmark. Det er det højest registrerede antal i fire et halvt år. Emnet er kommet på dagsorden, efter at kommuner og asylcentre i medierne har givet udtryk for, at de er presset på området.

/ritzau/">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5433e4bd6187a20a9c0866b2

Konflikten er her også om et år

Statsministerens vurdering er dog naiv, lyder kritikken.

- Det med et år giver et indtryk af, at situationen ser anderledes ud, så der behøver man ikke lave familiesammenføringer.

- Men det er bundnaivt, for der er ingen, der tror på, at konflikten er væk om et år, og man så ikke har behov for familiesammenføringer, siger han.

Venstres forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech stiller spørgsmål ved, om Danmark juridisk kan forhindre familiesammenføring til udenlandske asylsøgere.

Og den vurdering er Andreas Kamm enig i.

Ret til familie

- Vi har svært ved at se, at det flugter med menneskerettighedskonventionen.

- Man har menneskeretsmæssigt sagt, at mennesker har ret til familie, og vi må beskytte familiens enhed. Dette er netop det modsatte, da man udsætter familiesammenføringerne med et år, siger han.

Han mener, at målet er, at nivellere standarder med andre lande, så der kommer færre asylansøgere i Danmark. Hvor stor en effekt det får, tør han dog ikke sige.

Alene i august søgte omkring 2300 personer om asyl i Danmark. Det er det højest registrerede antal i fire et halvt år. Emnet er kommet på dagsorden, efter at kommuner og asylcentre i medierne har givet udtryk for, at de er presset på området.

/ritzau/