Tema Grænsekontrol

Dansk Flygtningehjælp: Skarp udlændinge-kritik fra FN

Flygtningeorganisationen bakker op om FN-kritikken af regeringens udlændingestramninger.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, bakker op om kritikken fra FN's Flygtningehøjkommissariat. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Det er ikke hverdagskost, at FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) retter så skarp en kritik af Danmarks udlændingepolitik, og derfor skal man tage kritikken alvorlig.

Det mener Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, efter UNHCR har kritiseret regeringens kommende udlændingestramninger.

- Det er en temmelig skarp reaktion, siger Andreas Kamm.

UNHCR kritiserer blandt andet, at regeringen vil stramme reglerne for opholdstilladelse samt gøre det sværere for flygtninge at få familiesammenføring.

Derudover kritiserer højkommissariatet, at regeringen åbenlyst sigter mod at gøre det mindre attraktivt for folk at søge asyl i Danmark. Samtidig kan stramningerne føre til mere frygt og fremmedhad i Europa, lyder vurderingen.

Den kritik bakker Andreas Kamm op om.

- Det strider med det, der er behov for i en verden, hvor flygtningetallet slår nye rekorder. Hvis EU-landene stod sammen og skabte et bedre rum for at yde beskyttelse, ville befolkningerne næppe være så nervøse, som det ser ud til, de er lige nu.

FN’s Flygtningehøjkommissariat understreger samtidig, at Danmark historisk set har været foregangsland, når det kom til at yde beskyttelse til folk på flugt. Det image er vi ifølge kommissariatet ved at sætte over styr med stramningerne, og det er ærgerligt, lyder det fra generalsekretæren.

- Nu kan andre lande pege mod os og spørge om, hvorfor de skal tage imod flygtninge, når rige lande som Danmark ikke gør det, siger Andreas Kamm.