Dansk Folkeparti advarer mod kontantløse butikker: Hvad så med de ældre?

Kun i et meget begrænset omfang skal man tillade pengeløse butikker, mener partiet.

Regeringens forslag om at tillade kontantlæse butikker vil gå ud over ældre mennesker, mener Dansk Folkeparti. MODELFOTO

Det vil gå ud over gamle mennesker, hvis regeringen får gennemført sit forslag om at lade forretninger takke nej til kontanter og kun tage imod dankort og mobilbetaling.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, som tager klart afstand fra regeringens forslag om at indføre en treårig prøveperiode med pengeløse butikker.

- Der er nogle, som vil komme i en knibe, og jeg tænker specielt på ældre mennesker, som har et andet forbrugsmønster i forhold til, hvordan de betaler, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

DF: Kun kontantløse butikker om natten

Regeringen lægger i sit kommende vækstudspil op til et treårigt forsøg med pengeløse butikker, hvor alle butikker - bortset fra postkontorer, apoteker og sundhedsklinikker - kan beslutte kun at modtage kortbetaling og mobilbetaling.

Dansk Folkeparti mener, at man kun i et meget begrænset omfang skal tillade kontantløse butikker.

- Vi er åbne for, at eksempelvis tankstationer efter klokken 22 kan være kontantløse set i forhold til de mange natterøverier, der er, siger Hans Kristian Skibby.

- Men hvis man åbner op for det, som regeringen vil, så vil det betyde, at kriminelle i højere grad desværre vælger at tilrane sig andre folks penge ved hjemmerøverier og tricktyverier, siger han.

De Konservative er positive

Hos De Konservative er man anderledes positiv over for regeringens forslag.

Kontantløse butikker vil lette forretningerne for en masse omkostninger i milliardklassen og samtidig skabe større tryghed for de ansatte, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen.

Han mener ikke, at det vil gå særligt ud over ældre mennesker.

- Man skal altid kunne finde løsninger, og der vil også altid være butikker, der vil tage imod kontanter. Jeg tror, at mange butikker vil være fleksible, siger Brian Mikkelsen.

- Men det vigtigste princip er, at det sparer samfundet for milliarder af kroner, og det kommer os alle til gode, for det betyder, at vi til sidst også får lavere priser, ligesom det giver ro og tryghed for de ansatte, siger han.

Ida Auken: Vi håber, at butikkerne selv kan vurdere deres kunders ønsker

De Radikales erhvervsordfører, Ida Auken, påpeger ligeledes, at butikker i Danmark ifølge Nationalbanken bruger fire-fem milliarder kroner på at håndtere kontanter.

Hun ser det heller ikke som et problem for de ældre, at man indfører kontantløse butikker.

- Der er nogle butikker, for eksempel posthuse og apoteker, hvor man stadig skal kunne betale med kontanter, siger Ida Auken.

- Og så håber vi også, at butikkerne selv kan vurdere, om deres kunder er en type, der har brug for at betale med kontanter eller hellere vil bruge kort eller mobil, siger hun.

Brancheorganisationerne Dansk Erhverv og IT-Branchen bakker desuden fuldt ud op om forslaget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter