Dansk Folkeparti afviser Venstre: Vi skal have de grænsebomme

Venstre og Dansk Folkeparti er atter på kollisionskurs om kontrollen ved de danske grænser.

Venstre og Dansk Folkeparti er uenige om behovet for grænsebomme ved de danske grænser. (Foto: Morten Seligmann © DR)

Der er brug for fysiske kontrolposter og bomme ved de danske grænser.

Sådan lyder den klare melding fra Dansk Folkeparti, efter at Venstre i et nyt udspil, der vil styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i EU, tager klart afstand fra en af Dansk Folkepartis helt store mærkesager: Grænsebommene.

- Det er Venstres bud. Vi har et andet bud, fastslår Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup.

Brug for god, gammeldags toldkontrol

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fastslog i et interview med Søndagsavisen i april, at netop grænsekontrollen bliver "en af de første ting, vi kommer rendende med" efter et folketingsvalg.

De toner gentager Peter Skaarup i dag:

- Vi har brug for en god, gammeldags toldkontrol, hvor der står nogle toldere ved grænsen og kan bruge deres gode toldnæse til at vinke folk ind til siden, som kan have intentioner om at lave indbrud i Danmark eller indsmugler narko, siger han.

Venstre siger "klart nej" til rød-hvide grænsebomme

Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs, præsenterer fredag partiets bud på et stærkere værn mod grænseoverskridende kriminalitet i Europa.

Hun understreger, at de åbne grænser til Danmark er nødvendige for at sikre danskernes frie bevægelighed i Europa.

- Vi siger derfor klart nej til at sætte de rød-hvide grænsebomme op. Man løser ikke problemet med grænseoverskridende kriminalitet ved at sætte rød-hvide grænsebomme op ved Kruså, siger Ulla Tørnæs på Venstres hjemmeside.

DF: Vi kan gøre det igen

Dansk Folkeparti mener overordnet, at der er flere "fornuftige ting" i Venstres udspil, men det skråsikre nej til grænsebomme bærer ifølge Peter Skaarup præg af, at der snart er valg til Europa-Parlamentet.

- Nu er der er snart europaparlamentsvalg, og så er der behov for, at nogle kandidater skiller sig lidt ud, og jeg tror også, det er et udtryk for det, som Venstre kommer med her, siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti indgik i 2011 en aftale med den tidligere VK-regering om at styrke kontrollen ved de danske grænser som godtgørelse for VK-regeringens indgreb i efterlønnen.

Og det kan lade sig gøre at få en lignende aftale på plads igen, mener Peter Skaarup.

- Dengang var det ikke Venstres og Konservatives store ønske. Det var Dansk Folkepartis, og det tror jeg også, vi kan gøre igen efter et valg, siger Peter Skaarup.

Facebook
Twitter