Dansk Folkeparti bryder alliance med S om bilafgifter

DF vender nu på en tallerken og lover igen at støtte regeringen i sag om bilafgifter.

Dansk Folkeparti springer nu fra en fælles plan med oppositionen. Støttepartiet vil alligevel ikke tage penge fra bilejerne til energiaftalen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det blev det helt store drama under årets afslutningsdebat i Folketinget.

Midt om eftermiddagen og midt under Liberal Alliances ordførertale valgte Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl at gå sammen med oppositionen om sende en ekstra regning til bilejerne.

Det var et hårdt slag fra støttepartiet mod ærkerivalerne fra Liberal Alliance, der netop har lavere bilafgifter som en af partiets vigtigste sejre i regeringen.

Socialdemokratiet og DF ville i stedet bruge nogle af pengene til den nye energiaftale.

Men nu springer DF fra den fælles plan med oppositionen og støtter regeringens oprindelige plan.

- Regeringen har aftalt med Dansk Folkeparti, hvordan bilafgifterne skal være fremadrettet. Det lovforslag, som skatteministeren har lagt frem, det bliver vedtaget uændret, siger finansminister Kristian Jensen (V).

DF vender rundt

Det bekræfter Dansk Folkeparti.

- Det er rigtigt, vi har lavet en aftale ovre i Skatteministeriet, siger finansordfører Rene Christensen.

- Vi bruger ikke penge fra bilerne til den aftale, vi skal ind og kigge på her, tilføjer han med reference til den energiaftale, der er tæt på at falde på plads.

Selv om Dansk Folkeparti altså nu er sprunget fra en enighed med Socialdemokratiet, hører man ikke kritik fra Socialdemokratiet. Partiets skatteordfører, Jesper Petersen, nøjes i en skriftlig kommentar med at udtale:

- DF kom i sin tid til os med ideen om en ændring i bilbeskatningen. Siden er sagen blevet et emne i energiforhandlingerne, hvor der skal findes andre kilder til finansiering end pengene til velfærd i råderummet. Forhandlinger pågår stadig inde i lokalet, så for nu har vi ikke yderligere kommentarer.

En ny opgørelsesmetode fra EU har gjort bilers brændstofforbrug mere retvisende. Den nye metode er indført som et modsvar mod den snyd med bilers brændstofforbrug, som flere bilproducenter er blevet taget i.

Eftersom biler, der kører længere på literen, belægges med mindre afgifter, betyder den nye opgørelsesmetode, at staten ville spare knap en halv milliard kroner. Penge som bilejerne selv skulle betale. Det er de penge, regeringen vil føre tilbage til bilejerne, og det har den nu igen sikret sig flertal for.

Det har tidligere i denne artikel fremgået, at der var lavet en egentlig aftale mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. DR Nyheder har præciseret ordlyden, så sætningerne nu lyder:

"Men nu springer DF fra den fælles plan med oppositionen og støtter regeringens oprindelige plan."

"Selv om Dansk Folkeparti altså nu er sprunget fra en enighed med Socialdemokratiet hører man ikke kritik fra Socialdemokratiet."

FacebookTwitter