Dansk Folkeparti: Drop støtten til Afghanistan

- Vi skal ikke betale flere penge til det korrupte land, siger udenrigsordfører Søren Espersen efter afsløring af forhold på dansk-støttede skoler i Afghanistan.

Dansk Folkeparti vil lukke pengekassen i og stoppe al bistand til skoler i Afghanistan. (Foto: © Dr)

Svindel med elev-tal, byggesjusk og skoler, hvor Taliban bestemmer, hvad der skal undervise i.

Det er nogle af de problemer, som DR Dokumentars journalister løb ind i, da de opsøgte en række af de godt 270 skoler i Afghanistan, som er bygget for danske penge.

Og de problemer er så grelle, at vi nu helt skal støtten til skoler i Afghanistan, mener Søren Espersen.

- Lad os stoppe den fuldstændig. Vi har brugt så mange penge i Afghanistan og nu er vi altså med til at finansiere islamisk hjernevask, siger udenrigsordføreren.

Dansk Folkeparti er selv med i den forligskreds, der står bag bistanden til de afghanske skoler. Men Søren Espersen mener ikke, at han er blevet godt nok informeret.

- Vi har fået forkerte oplysninger af skiftende regeringer, der har været dernede og har sagt at alting så godt ud, siger Søren Espersen.

Radikale: Træk ikke tæppet væk under Afghanistan

De radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard er også rystet over de forhold på de skolerne, som dokumentaren afslører.

- De her ting kommer helt bag på mig, siger han.

Men han afviser, at Danmark skal trække støtten til de afghanske skoler tilbage.

- Alle ved, at vi arbejder på et meget vanskeligt grundlag i Afghanistan. Men svaret er altså ikke, at så river vi tæppet væk under hele det afghanske samfund og fjerner bistanden, siger han.

Lidegaard vil bede udenrigsminister Kristian Jensen om at tage sagen op med den afghanske regering.

- Vi kan godt forlange, at der ikke bliver fusket med elevtallene og at der bliver undervist efter nogle ordentlige normer, siger Martin Lidegaard.