Dansk Folkeparti får laveste måling i over ti år - Nye Borgerlige står til markant fremgang

Ny meningsmåling peger på stort rødt flertal, mens DF-nedtur fortsætter.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og resten af Dansk Folkeparti fortsætter i en ny måling nedturen fra valget sidste år. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

For præcist et år siden blev Dansk Folkeparti mere end halveret ved folketingsvalget.

Og nedturen fortsætter ifølge en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR og Altinget.

Den nye måling er den dårligste, Dansk Folkeparti har fået, siden Epinion begyndte at lave meningsmålinger for DR i 2008.

Partiet står nu til 6,8 procent af stemmerne i målingen, og det er signifikant lavere end valgresultatet på 8,7 procent.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) ærgrer sig over målingen.

- Den er selvfølgelig ikke god den her måling, men det er heller ikke overraskende, sådan som situationen er lige nu. Vi har været uforsigtige og har diskuteret nogle af vores interne forhold i medierne. Det kan godt få en konsekvens i målingerne, og det, tror jeg, er det, der er sket, siger han.

Trods den dårlige meningsmåling og flere møgsager for Dansk Folkeparti, så tror Peter Skaarup, at der snart kommer medvind til partiet igen.

- Når vi kommer ud på den anden side af coronakrisen, hvor vi igen får plads til at diskutere nogle af de helt centrale værdipolitiske spørgsmål som udlændingepolitik og retspolitik, så skal Dansk Folkeparti nok komme til at stå bedre, lyder det fra DF's gruppeformand.

Nye Borgerlige står til rekordstor fremgang

På den anden side står Dansk Folkepartis rivaler i Nye Borgerlige til at få deres bedste måling nogensinde. 5,8 procent, hvilket er over en fordobling i forhold til valget sidste år, hvor partiet fik 2,4 procent.

Det gav dengang 4 mandater, men hvis der var valg i dag, vil partiet ifølge målingen få 10 pladser i Folketinget.

Målingen glæder selvsagt Nye Borgerliges partistifter og formand Pernille Vermund.

- Det er jeg ret godt tilfreds med. Det er en pæn fremgang, som spænder ret godt i tråd med den fremgang vi har fået i målingerne siden valget, hvor vi har haft en stødt opadgående kurve, siger hun.

Pernille Vermund ser den måde, hendes parti har håndteret coronakrisen, som en af årsagerne til fremgangen i målingen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det, at vi har arbejdet konstruktivt i en periode, hvor Danmark har stået i en historisk stor krise, betyder noget. Altså at man ikke sætter sig med korslagte arme i et hjørne, men arbejder konstruktivt med at få Danmark tilbage på rette spor, lyder det fra Nye Borgerliges formand.

Fortsat stor opbakning til regeringen

Også hos Socialdemokratiet er der vind i sejlene, når det gælder meningsmålinger i øjeblikket.

For en måned siden viste en lignende måling fra Epinion, at Mette Frederiksen og resten af Socialdemokratiet stod til den største opbakning siden 90'erne.

Det gør sig fortsat gældende i den nye måling, hvor regeringspartiet står til 34,5 procent, hvilket vil være det bedste valgresultat siden valget i 1998.

Samlet set står rød blok til 99 mandater mod blå bloks 76.

Foruden Dansk Folkeparti står Venstre, Radikale og Alternativet til at få en markant lavere andel af stemmerne end ved folketingsvalget for et år siden.