Dansk Folkeparti og Radikale vil bruge oliemilliarder på grøn omstilling

Dansk Folkeparti kommer nu med deres bud på, hvor pengene til den grønne omstilling skal komme fra.

Mærsk har solgt sin olie- og gasforretning til franske Total. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2017) (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Statens indtægter fra olien i Nordsøen skal bruges på den grønne omstilling.

Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Folkeparti, som får opbakning fra Det Radikale Venstre.

- Vi foreslår fra Dansk Folkepartis side, at vi øremærker de penge, de skatter og afgifter, der kommer ind fra vores olie- og gasproduktion i Nordsøen, til den grønne omstilling. Det vil betyde, at vi fra 2026 og 20 år frem i dagens kroner har, hvad der svarer til 120 milliarder kroner, som vi kan investere i den grønne omstilling, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti vil lægge forslaget på bordet i de aktuelle politiske forhandlinger om en klimalov, og Kristian Thulesen Dahl mener, at forslaget vil kunne være et 'meget stort bidrag' til at nå målsætningen om at reducere udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030. En målsætning, som Dansk Folkeparti i lighed med alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige bakker op om.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener oliepengene blandt andet kan bruges på grøn forskning. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Lige nu er der en jagt på finansiering, og man taler om afgifter på alle mulige ting for at finansiere det. Her anviser vi helt konkret, hvordan vi kan skaffe 120 milliarder i nutidskroner til at finansiere den grønne omstilling. Og vi viser også, at der er en sammenhæng mellem de indtægter, som det danske samfund får ind ved, at vi fortsat har fossile brændsler, til at de indtægter bruger vi så til den grønne omstilling, siger Kristian Thulesen Dahl.

Grøn ros

Forslaget får fuld opbakning fra De Radikale, som hæfter sig ved, at det er helt nye toner fra Dansk Folkeparti.

Det Radikale Venstres Ida Auken er begejstret for DFs nye klimaforslag. (Foto: © Ida Guldbaek Arentsen, Scanpix)

- Måske er Dansk Folkeparti blevet grønne. Jeg ved det ikke, men jeg synes, det er et forslag, der er værd at tage med, for vi skal finde penge til den grønne omstilling. Vi glæder os over, at Dansk Folkeparti gerne vil være med i klimakampen. Og det er en god idé, at de penge, vi tjener på sort energi, bruges på den grønne, siger klimaordfører Ida Auken (R).

Den grønne tænketank Concito mener også, at Dansk Folkeparti her rammer plet.

Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank, Concito mener det er helt rigtigt at øremærke oliepengene til den grønne omstilling. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Det er et rigtig fint, konkret og grønt forslag, siger direktør i Concito Christian Ibsen og uddyber:

- Det er enormt positivt, at der nu kommer helt konkrete bud på, hvordan vi finder finansiering til den store omstilling, vi skal i gang med. Og det er naturligt at bruge de penge, vi får ind fra de fossile reserver i Nordsøen til konkret grøn omstilling – altså til at ændre den afhængighed, vi har af fossile brændsler.

Penge fra velfærd?

DF-formanden forestiller sig, at de mange oliemilliarder kan bruges til blandt andet investeringer i forskning og udvikling af klimavenlige projekter.

Kristian Thulesen Dahl erkender, at tallet på de 120 milliarder kroner er forbundet med en vis usikkerhed. Og han tilføjer, at det fortsat er planen, at bruge en mindre del af pengene på at finansiere togfonden.

Indtægterne fra nordsøolien ryger i dag i statskassen – og bliver altså dermed blandt andet brugt på velfærd.

De penge bliver i dag brugt til blandt andet veje, skoler, sygehuse og ældrepleje. Hvor vil du spare henne?

- Når vi foreslår det her fra 2026, så er det jo fordi, at der skal lægges en plan for dansk økonomi fra 2026 og videre ud i fremtiden. Den nuværende plan kører jo frem til 2025. Når vi lægger en plan fra 2026, så beregnes den jo ud fra blandt andet skatteindtægter og økonomisk vækst. Og vi siger, at det regnestykke er vi parat til at lave ud fra, at vi har fratrukket penge fra Nordsøen, fordi dem har vi brugt forlods på den grønne omstilling. Og så er det rigtigt, at når man bruger penge på noget, så går de fra noget andet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Så du kan ikke komme det nærmere, om det er sygehuse, skoler, ældrepleje, der skal holde for?

- Nej, det kan man faktisk ikke sige, for man kan heller ikke præcist sige, hvad det er for et skattetryk, vi vil have efter 2026. Og vi kender heller ikke væksten i samfundet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Tavse ministre

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at kommentere forslaget, men henviser til finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S). Men heller ikke de to ministre har ønsket at stille op til interview. Det vil Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen dog gerne. Han afviser forslaget.

Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen mener DF skylder svar. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Når Dansk Folkeparti vil båndlægge så mange milliarder, skylder de også svar på, hvilke dele af velfærden pengene så ikke skal bruges til: Taler vi færre medarbejdere i ældreplejen eller færre medarbejdere i daginstitutionerne. Jeg savner måske noget seriøsitet fra Dansk Folkepartis side, siger Christian Rabjerg Madsen.

Han har dog ikke noget konkret svar på, hvor Socialdemokratiet vil finde penge til den grønne omstilling – eller noget bud på, hvornår regeringen vil komme med en plan for det. Det samme gør sig gældende i Venstre. Her er klimaordfører Thomas Danielsen (V) skeptisk over for forslaget. Det vil være for ufleksibelt i forhold til styringen af den økonomiske politik at øremærke oliemilliarderne krone-for-krone til den grønne omstilling, mener han.

- Der er ikke nogen tvivl, om at vores nordsøaktiviteter er hele forudsætningen for, at vi kan lave den grønne udbygning, men det er uhensigtsmæssigt at give sig selv håndjern på, så det er Nordsøens indtægter år for år, der afgør hvordan vi – år for år - kan udbygge på den grønne omstilling, siger Thomas Danielsen.

Slutdato for nordsøolien

På den helt lange bane ophører enigheden mellem De Radikale og Dansk Folkeparti dog. De ser vidt forskellig på, hvad der skal ske med nordsøolien, når de nuværende licenser udløber om cirka 30 år. Hvor Radikale – i lighed med SF, Enhedslisten og Alternativet – ønsker at stoppe med olieudvindingen i Nordsøen til den tid, mener Dansk Folkeparti ikke, der skal sættes en slutdato på.

- Så længe verden efterspørger olie, så er det bedre, at vi tager det op ad Nordsøen på den mere klimavenlige måde, hvor vi også bruger gassen eksempelvis. Andre lande fyrer bare gassen af ud over havet. Derfor er det bedre, at Danmark gør det, frem for at vi lader andre om at gøre det, siger DF-formanden.